Secretul unui orez moale și delicios. Nu mai faceți această greșeală

farfurie cu orez

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea mai mare greșeală când gătiți orez. Deși am putea crede că orezul se prepară destul de simplu, există câteva reguli care trebuie respectate dacă vrem să nu iasă nici prea uscat, nici prea zemos.

De aceea, este bine să ştii ce fel de orez alegi, în funcţie de ceea ce dorești să gătești. Există numeroase tipuri de orez și fiecare necesită un tip de preparare diferit.

Orez brun sau orez alb

Orezul alb și orezul brun provin din aceeași plantă și, din punct de vedere tehnic, sunt același lucru.

Diferența este că tărâțele și germenii de orezul brun sunt îndepărtați în timpul procesului de măcinare pentru a produce orez alb. În schimb, orezul brun rămâne intact. Germenii și tărâțele nu sunt îndepărtate. Aceste componente dețin numeroși nutrienți și conțin niveluri ridicate de fibre. Orezul brun are un nivel ridicat de fibre insolubile, care ajută la digestie și previn constipația.

Cum să alegem

Dacă nu știți ce tip de orez să alegeți, trebuie să luați în considerare mai întâi de orice sănătatea. Ambele tipuri de orez oferă o anumită valoare nutritivă, dar orezul brun este alegerea mai sănătoasă.

Este știut că orezul alb are un indice glicemic puțin mai mare decât cel brun, ceea ce înseamnă că ar putea crește mai mult nivelul zahărului din sânge.

Este o mare greșeală să adăugați doar apă pentru a găti orezul. Iată cele mai bune trucuri pentru un orez moale, dulce și delicios, potrivit Foodieslife.

Ingrediente:

  • Orez (la alegere)
  • Sare
  • Oțet alb de orez
  • Untură (sau unt)

Instrucțiuni

1. Spălați bine orezul în mai multe ape

Spălați ușor orezul, de una-două ori, pentru a îndepărta impuritățile, evitând clătirea excesivă care ar putea îndepărta nutrienții

2. Utilizați apa de la orez

Nu aruncați apa de la orez! Are beneficii surprinzătoare. Iată câteva dintre ele:

  • Folosiți-o pentru a uda plantele, deoarece conține oligoelemente precum calciu și fosfor.
  • Curăță legumele și fructele; aciditatea ușoară ajută la îndepărtarea reziduurilor pesticidelor
  • Folosiți-o ca lichid natural de spălat vase pentru a curăța eficient suprafețele grase
  • Puteți combate mirosurile puternice din carne sau fructe de mare dacă le înmuiați în apă de orez cu un strop de sare.

3. A doua spălare

Clătiți încă o dată orezul, frecându-l ușor cu mâinile.

Aruncați apa imediat pentru a asigura o textură optimă orezului

4. Adăugați ingredientele

Pentru fiecare kilogram de orez, adăugați:

Un praf de sare pentru a spori textura și aroma orezului.

2-3 picături de oțet alb de orez pentru a-l face mai pufos și a preveni râncezirea

O cantitate de untură (sau unt) pentru transluciditate și aromă îmbunătățită.

5. Măsurați apa

Determinați nivelul apei pe baza cantității de orez. O regulă simplă este următoarea: pentru fiecare două căni de orez, adăugați o cană în plus de apă.

Reglați cantitatea apei în funcție de tipul de orez și de preferințele personale.

6. Aburiți orezul

Transferați amestecul de orez și apă într-un aparat de gătit orez (Rice Cooker).

Gătiți orezul la abur, aproximativ 30 de minute, folosind setarea standard de gătit.

7. Lăsați-l să se odihnească

După ce a stat abur, rezistați tentației de a deschide imediat capacul.

Lăsați orezul să se odihnească timp de 5-10 minute; acest pas final asigură textură și aromă.

8. Bucurați-vă de orezul perfect!

Delectați-vă de parfumul distinct, moliciunea și gustul impecabil al orezului preparat în acest fel.

Urmând acești pași și adăugând ingredientele secrete, veți avea un preparat care depășește așteptările – orezul va fi moale, dulce și irezistibil de delicios.