Secretul unui piure de cartofi perfect. Greșeala pe care o face toată lumea după ce au fiert cartofii

piure de cartofi

SURSA FOTO: Dreamstime

Deși, probabil, nu există casă în care piureul de cartofi să lipsească de pe masă, ca garnitură la friptură sau la alte preparate, cu siguranță, fiecare gospodină se laudă că are secretul ei pentru a găti piureul perfect. De altfel, pentru obținerea celui mai cremos și gustos piure de cartofi, cu toții am încercat diverse tehnici de preparare și adăugarea unor condimente speciale.

Poppy O’Toole, supranumită în Marea Britanie și „Regina cartofilor”, o adevărată expertă  în pregătirea preparatelor din cartofi, împărtășește pentru BBC secretele preparării acestui produs nelipsit de pe mese.

Cu cocoloașe sau fără cocoloașe

”Cocoloașele nu au ce căuta într-un piure de cartofi”, va spune, cu certitudine, orice bucătar. Cu toate acestea, unele comentarii online arată că există oameni cărora le place să găsească în piure mici bulgări de cartofi. De aceea, mulți aleg să zdrobească foarte ușor cartofii. Desigur, gusturile nu se discută, așa că, amatorii de piure cu cocoloașe nu trebuie puși la zid. Pe de altă parte, spune ”Regina Cartofilor”, un piure perfect este unul cremos, fără „bulgărași” care ne rămân în gură.

Iată tot ce trebuie să știți dacă vreți să obțineți un astfel de piure de cartofi.

Care sunt cei mai buni cartofi pentru piure

Succesul piureului depinde foarte mult de tipul de cartofi pe care îi alegem. În general, pentru piure este bine să alegem cartofi cu amidon. Cartofii albi sunt cei mai indicați în acest caz pentru că eliberează mai puțin amidon în timpul procesului de gătire, rezultând un piure mai pufos.

Cu coajă sau fără

Multe gospodine spun că preferă să nu curețe cartofii pentru piure. În acest fel, se obține un piure mai texturat, care arată complet diferit. Are, de asemenea, beneficii nutriționale, deoarece multe dintre vitamine și nutrienți se află în coaja cartofilor. ”Regina Cartofilor” spune că piureul perfect nu ar trebui făcut din cartofi cu coajă.

Smântână sau lapte

Untul este esențial pentru piure, dar există polemici dacă ar trebui să adăugăm smântână sau lapte pentru a obține un preparat foarte cremos. Pentru Poppy O’Toole, smântâna este aceea care conferă o textură și o cremozitate speciale piureului. Laptele, pe de altă parte, va îmbunătăți și textura acestui preparat.

Aruncați mixerul sau pasatorul! Folosiți o sită!

Ea susține că ar fi bine să renunțăm la nelipsitul pasator sau alte echipamente complicate pentru a zdrobi cartofii și să folosim, mai bine, o sită. Nu trebuie decât să punem cartofii în acea sită și cu o spatulă să începem să-i zdobim. Rezultatele vor fi uimitoare, spune ”Regina Cartofilor”.

Cele 5 sfaturi pentru un piure perfect

1. Când tăiați cartofii pentru piure, asigurați-vă că îi tăiați în bucăți egale ca dimensiune și grosime, astfel încât să se gătească uniform.

2. Puneți cartofii în apă rece, cu mult sare și puneți-i la fiert cu apa rece, nu în apă clocotită. Acest lucru va opri supragătirea cartofilor la exterior și îi va găti mai uniform.

3. Asigurați-vă că uscați cartofii după fierbere, lăsându-i în strecurătoare, deasupra cratiței în care tocmai i-ați fiert. Acest lucru vă usca cartofii, pentru a obține un piure mai pufos.

4. Adăugați untul în cartofi chiar înainte de a-i trece prin sită

5. Încălziți laptele sau smântâna la temperatura camerei, înainte de a le adăuga în piure, astfel încât să se amestece mai ușor.