Activitatea de eliberarea vizelor
Activitatea preponderenta a acestei sectii este eliberarea vizelor. In medie, se elibereaza peste 100 de vize pe zi. In timpul verii insa, este nevoie de personal suplimentar de la Londra pentru a acoperi cererea foarte mare de vize.
Chiar si in aceste conditii, aceasta activitate poate fi extenuanta. Inainte de Campionatul European de Fotbal, ce a avut loc in 1996 in Marea Britanie, sectia a eliberat 3.300 de vize intr-o singura luna.
Personalul din sectia de eliberare a vizelor lucreaza suplimentar in timpul perioadelor aglomerate pentru a prelucra cererile cat se poate de repede.
In ciuda numarului mare de cereri, marea majoritate (86%) a vizelor se elibereaza in aceeasi zi. Doar o mica parte a cererilor se refuza, de obicei, cele ce nu sunt facute de buna credinta. O data cu dezvoltarea industriei turismului in Romania, sectia de vize colaboreaza mai mult cu agentiile de turism si cu liniile aeriene pentru a asigura deplasarea calatorilor spre Marea Britanie, pe cat posibil fara probleme. Din acelasi motiv, cei ce se deplaseaza frecvent in Marea Britanie sunt incurajati sa faca cerere pentru vize de intrare multipla, valabile pentru cinci ani.
Sectia de vize din Bucuresti este o parte componenta a sistemului global de vize al Marii Britanii, ce functioneaza atat in strainatate, cat si la punctele de intrare in Marea Britanie. Guvernul britanic si-a propus sa realizeze un sistem eficient si sa ofere servicii de calitate tuturor celor ce utilizeaza acest sistem. Sectia de vize a Ambasadei Britanice din Bucuresti se poate mandri cu realizarea acestui obiectiv.
Activitatea consulara
Activitatea consulara este una dintre sarcinile diplomatice traditionale. In termeni simpli inseamna asistenta acordata cetatenilor britanici in strainatate. Una dintre sarcinile principale este eliberarea noilor pasapoarte care sa le inlocuiasca pe cele expirate, completate in totalitate, sau furate.
Din pacate, peste tot in lume oamenii isi pierd lucrurile (in special banii) dintr-un motiv sau altul. Sectia consulara ii ajuta pe cetatenii britanici sa ia legatura cu rudele sau prietenii de acasa pentru a li se trimite bani.
Poate cel mai cunoscut aspect al activitatii consulare este tratamentul acordat cetatenilor britanici arestati in Romania. Acestia au dreptul sa ceara ajutor de la consul si este datoria consulului de a supraveghea ca fiecare cetatean britanic sa fie tratat corect. Acest lucru nu inseamna acordarea de tratament preferential, ci punerea la dispozitia cetatenilor arestati a listelor de avocati vorbitori de limba engleza, precum si vizitarea lor. Din fericire, in prezent, exista un singur cetatean britanic arestat in Romania.
La Constanta exista si un consul onorific, domnul Chris Sheffield, care poate oferi asistenta limitata, dar nu poate elibera pasapoarte.
Sectia Consulara pastreaza si o evidenta a cetatenilor britanici care sunt rezidenti in Romania. Evidenta nu este insa completa, deoarece inscrierea se face absolut voluntar. In momentul de fata, lista contine mai mult de 700 de nume.