Noi reacţii după ce în presă au apărut mai multe stenograme care conţin interceptări dintr-un dosar de corupție, care arată cum șefa Freedom House România, Cristina Guseth (organizație finanțată de George Soros), împreună cu procurorul DNA Cristian Ardelean (în prezent la Parchetul Tribunalului Bihor) comanda articole negative de presă (într-un limbaj licențios) la adresa judecătoarei Lia Savonea.

A apărut acum şi prima reacţie instituţională în acest caz. La 24 de ore după ce acest întreg scandal a explodat în România, Secţia pentru judecători a CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară. Acest lucru s-a întâmplat chiar astăzi, 4 mai.

Președintele Consiliului, Daniel Grădinaru, a explicat la începutul şedintei Secţiei pentru judecători a CSM că, din punctul său de vedere, este nevoie de efectuarea unor verificări pentru apărarea independenței sistemului judiciar.

„Supun la vot suplimentarea ordinii de zi cu încă un punct, având în vedere materialele care au apărut în presă în ziua de ieri, care necesită unele verificări, zic eu, pentru apărarea independenței sistemului judiciar”, a afirmat Daniel Grădinaru.

Sesizarea Inspecției Judiciare a fost votată de toți membrii Secției pentru judecători a CSM, cu o singură excepție, transmite luju.ro.

Comunicatul oficial al CSM

„În contextul apariției în spațiul public a unor articole de presă în cuprinsul cărora au fost prezentate pasaje din interceptările unor conversații telefonice, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la afectarea independenței puterii judecătorești, raportat la articolul publicat în data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro și preluat în mass media: ”Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presă făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth, și procuroarea Alexandra Lăncrănjan”.

Având în vedere gravitatea afirmațiilor lansate în spațiul public, cu privire la colaborarea dintre procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și jurnaliști, în vederea publicării unor articole defăimătoare referitoare la un judecător, Consiliul Superior al Magistraturii solicită Inspecției Judiciare să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, necesare pentru protejarea efectivă a independenței justiției și pentru garantarea respectării drepturilor cetățenilor la o justiție dreaptă”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii.

Lia Savonea vorbeşte despre un linşaj coordonat şi profesionist la adresa sa

„Este telescoparea unui fragment din linşajul la care am fost suspusă pe parcursul celor şase ani de mandat de membru CSM.

Sub pretextul informării, apăreau articole cu conţinut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile.

Acum avem dovada subteranelor linşajului, a modului coordonat şi profesionist în care acesta s-a facut, a persoanelor implicate, a dimensiunii”, a fost şi prima reacţie a judecătoarei Lia Savonea, fost preşedinte al CSM, pe acest subiect.