Principala problemă cu care se confruntă medicii ATI din Romania este reprezentată de faptul că pacienţii ajung în sectii ATI supraaglomerate, cu foarte puţin personal, depăşit de numărul de pacienţi, cu resurse de foarte multe ori limitate, atât medicamentoase, cât şi materiale sanitare.
În condiţiile unor probleme de viaţă şi de moarte şi a unor urgenţe care depăţesc posibilităţile multor secţii ATI, medicul trebuie să se ocupe de toţi pacienţii în acelaşi timp şi în mod egal, ceea ce este imposibil în condiţiile date.
"Din estimarea SRATI, în sistemul public activează mai puţin de 700 de medici anestezişti şi reanimatori, în condiţiile în care un minim decent ar fi de 1500”, a declarat Conf. Dr. Serban Bubenek, Vice-Preşedinte SRATI şi Presedinte Simpozion Romano-Israelian de Actualităţi în Anestezie şi Terapie Intensivă.
“In toate marile spitale judetene se încalcă grosolan legea şi prevederile europene care stipulează ca dupa garda, medicii trebuie să plece acasa. Noi ramânem după garda de 24 de ore încă 12 sau 16 ore, atât cât este nevoie, pentru ca altfel nu ar avea cine sa mearga în sala cu bolnavii şi cine sa se ocupe de ei în terapie intensivă. Deficitul de personal este imens", a conchis acesta.
Cel mai probabil, deficitul este cauzat de plecarea în masă din ultimii ani a medicilor români, pentru salarii şi de şapte ori mai mari. Aproximativ 11.200 de medici români lucrau la data de 1 ianuarie 2012 în ţările dezvoltate ale OECD, iar în timp ce în UE media este de 3,6 medici la o mie de locuitori, în România media este de 1,9 de medici la o mie de locuitori.