Cei 65 de consilieri ai Municipiului Bucuresti au reeditat, la scara locala, cearta ca la piata cu care Parlamentul ne-a obisnuit la fiecare dezbatere de buget. De aceasta data, consilierii municipali au „tras cu dintii” de proiectul de buget itocmit de primarul general, i speranta ca vor creste alocarea de venituri catre sectoarele Bucurestiului. Defalcarea a fost aminata initial din cauza opozitiei consilierilor PDSR si PRM la proiectul de buget al executivului Primariei, care prevedea ca primariile de sector urmau sa primeasca, din partea municipalitatii, itre 65 si 86 de miliarde de lei. La acesti bani s-ar adauga fondurile formate din taxe si impozite, bugetele de sector totalizind astfel, i medie, 200 de miliarde de lei, suma care – i opinia primarilor de la sectoare – este insuficienta pentru activitatea administratiilor locale. Controversele si divergentele de opinie s-au nascut din propunerea PDSR de majorare, i medie, cu cite 45 de miliarde de lei pentru fiecare sector.
Aminarea adoptarii bugetului local a facut Trezoreria statului sa blocheze fondurile sectoarelor Bucurestiului. Conform Legii bugetului, i 30 de zile de la adoptarea bugetului de stat trebuie sa fie votate si aprobate bugetele administratiilor publice locale. Cum bugetul mare a „iesit” la 4 mai, neitelegerile din Consiliul General lungesc si mai mult itirzierile generate de alegerile locale.
Buget marxist la Capitala
Pe 17 august, consilierii municipali au reusit sa adopte doar Hotarirea privind alocarea veniturilor catre bugetele sectoarelor, itr-o varianta mult mai apropiata de cea dorita de primarii sectoarelor decit de cea propusa de „generalul” Traian Basescu. Altfel spus, fondurile alocate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) pentru primariile de sector au fost majorate cu 300 de miliarde, i dauna buzunarului Primariei Generale. Acum, cele sase sectoare ale Bucurestiului, „alimentate” de la bugetul CGMB, cresc de la totalul de 464,4 miliarde de lei i alocari bugetare la suma de 750,6 miliarde. Primarul general Traian Basescu a declarat, citat de Mediafax, ca forma finala de adoptare a alocarii fondurilor bugetare este o iluzie pentru primarii sectoarelor: „Nu voi lasa bucurestenii fara iluminat si elevii sa mearga i scoli neigienizate, ca sa dau bani pentru ca PDSR sa-si faca campanie electorala. Voi fi obligat sa stabilesc prioritati de plata pentru utilitatile publice, i cazul i care aceasta impartire itre Capitala si sectoare se va dovedi neexecutabila”.
Primarii de sector, initial revoltati, par acum mai linistiti de ceea ce au obtinut. Vasile Gherasim, primarul sectorului 1, ne-a spus ca este „multumit pentru ca s-a deblocat un instrument de lucru. Fara buget nu se poate face absolut nimic. Nu ai voie sa contractezi nici o lucrare, nu ai voie sa te misti i front, cum se zice. Faptul ca sunt anumite disensiuni itre executiv si legislativ asta este o problema care tine de aspecte mai mult politice decit de substanta. Important este ca executivul trebuie sa treaca la executia bugetului si, evident, se pot debloca foarte multe lucrari, mai ales de investitii si reparatii de scoli, lucrari ce stateau i asteptare”. La sectorul trei, primarul Eugen Plesca considera ca s-a facut „un pas iainte fata de proiectul de buget prezentat de primarul general; i schimb, continua Plesca, sunt foarte nemultumit de repartitia banilor pe fiecare sector i parte. Mi se pare un buget comunist, potrivit principiului marxist – de la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi. in loc sa se stimuleze sectoarele care aduc cel mai mare venit la bugetul municipal si, evident, si la sectoare, se stimuleaza sectoarele care aduc cei mai putini bani la acest buget.”
in timp ce primarii si consilierii recent alesi arunca sageti unii spre altii, bucurestenii asteapta sa vada cu ce „arunca” municipalitatea spre ei.

Banii primiti de sectoare
Forma finala a bugetului prevede alocarea catre sectoare a 750,6 miliarde de lei, cu 300 de miliarde mai mult decit era i proiect:
· sectorul 1 a primit 125 miliarde lei
· sectorul 2 – 148 miliarde de lei
· sectorul 3 – 110 miliarde de lei
· la sectorul 4 au fost alocate 132 miliarde lei
· sectorul 5 are 135,1 miliarde de lei
· la sectorul 6 ajung 100 de miliarde.