”Strada și orașul sunt o prelungire a casei noastre. Este responsabilitatea noastră să păstrăm oraşul curat și să protejăm mediul înconjurător. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, a copiilor noştri şi a generaţiilor viitoare!”, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, prezent la eveniment.
Soluții ecologice pentru salubrizarea domeniului public
În cadrul curățeniei de primăvară, Compania Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare din această zonă administrativă, va desfășura următoarele activități: răzuitul rigolelor, măturatul manual și mecanizat, stropitul și spălatul cu substanțe ecologice și apă din puțurile proprii de mare adâncime a carosabilului și trotuarelor, precum și întreținerea curățeniei. De asemenea, vor fi colectate deșeurile rezultate de la populație, precum și cele existente în depozite necontrolate.
Mai mult, pe toată perioada curățeniei de primăvară, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de deșeurile vegetale (frunze și crengi uscate) din curțile proprii, care vor fi colectate de către Romprest la sfârșit de săptămână.
Pentru desfășurarea curățeniei se vor folosi peste 150 de utilaje: autogunoiere, unimoguri, autoutilitare, perii, basculante, portcontainere, cisterne cu pompe de înaltă presiune (până la 150 bari), încărcătoare frontale, abrollkippere, multicaruri etc.
Tot în cadrul curățeniei de primăvară, Romprest va salubriza toate recipientele de pe domeniul public, folosind echipamente speciale de igienizat şi soluţii ecologice. Astfel vor fi curăţate peste 14.000 de coşuri stradale (amplasate pe stâlpi) și aproximativ 2000 de recipiente de colectare selectivă.
Locuitorii Sectorului 1 pot semnala, 24 h din 24 h, orice problemă legată de salubrizarea domeniului public la numărul de telefon 021/9460 – call center-ul Companiei Romprest.
Sectorul 1 ridică media națională la colectare selectivă
Sectorul 1 se apropie de media europeană la colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile, pentru locuitorii din această zonă administrativă, colectarea devenind o practică obișnuită. În Sectorul 1, unul din patru cetățeni pre-colectează selectiv deșeurile, separând, astfel, hârtia de plastic, metal și sticlă.
Primăria Sectorului 1 împreună cu compania Romprest au inițiat, încă din anul 2009, campania ”Pre-colectează selectiv la tine acasă”- un program de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje de la populație. Proiectul a debutat la 23 de asociații de proprietari, în prezent peste 70% dintre locuitorii Sectorului 1 colectând separat la domiciliu ambalajele produselor folosite în gospodăria proprie. Pentru colectarea separată a plasticului/metalului, sticlei și hârtiei/cartonului, Compania Romprest distribuie către asociațiile de proprietari aproximativ 50.000 de saci lunar.
Administrația Sectorului 1 își propune, ca în viitor, să extindă programul de pre-colectare selectivă la domiciliu la toată populația Sectorului 1.
De asemenea, toate unitățile de învățământ din Sectorul 1 (grădinițe, școli, licee) beneficiază de un program de colectare selectivă, pe două paliere: hârtie/carton și plastic.
Continuă campania de colectare a deșeurilor electronice
Din grijă pentru mediu şi pentru sănătatea locuitorilor din această zonă administrativă, Primăria Sectorului 1 și Compania Romprest continuă campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE).
În a doua duminică a fiecărei luni, locuitorii Sectorului 1 pot depozita în faţa imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi, care le ocupă inutil spaţiul în locuinţe. Toate deşeurile vor fi ridicate gratuit de firma Romprest. Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate în vederea tratării lor ecologice, valorificării şi reciclării în conformitate cu legislaţia europeană de mediu. În luna aprilie, campania de colectare a DEEE-urilor se va ține în prima duminică a lunii, decalajul fiind motivat de Sărbătorile Pascale.
Administrația locală a lansat, încă din martie 2008, un program de colectare gratuită a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Locuitorii Sectorului 1 s-au putut debarasa de aparatura nefolositoare: monitoare de calculator, televizoare, aparate de radio, frigidere, maşini de spălat etc.