Este greu de înţeles blocada impusă de autorităţile din România sectorului balnear, se menţionează într-o scrisoare transmisă săptămâna aceasta de Asociaţia Europeană de Spa (ESPA) preşedintelui Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Rădulescu, după cum transmite Agerpres.

„Toate destinaţiile de spa din Europa sunt în prezent deschise, după ce ţările au primit recomandări în acest sens din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi după ce au existat negocieri cu ministerele Sănătăţii şi ale Turismului. Ne pare foarte rău pentru colegii noştri din România şi este dificil de înţeles această blocadă, în special deoarece industria turismului de sănătate din România s-a dezvoltat în mod consistent în ultimii 10 ani doar mulţumită eforturilor sectorului privat”, potrivit textului publicat de ESPA.

Asociaţia Europeană de Spa a apreciat că deschiderea turismului balnear românesc şi deschiderea restaurantelor la interior sunt necesităţi.

„Este absolut imperios ca sectorul balnear românesc să fie sprijinit prin ridicarea restricţiilor pentru activităţile la interior din unităţile balneare şi, de asemenea, pentru redeschiderea restaurantelor la interior pentru hotelurile care găzduiesc tratamente balneare, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare”, se precizează în comunicatul ESPA.

Asociaţia Europeană de Spa subliniază că turismul balnear a fost redeschis în ţările vecine României, precum Bulgaria şi Ungaria, încă din luna mai.

„Zilnic întâlnim partea vulnerabilă a populaţiei, adică în primul rând persoanele vârstnice, apoi persoanele bolnave de diabet, de boli cardiovasculare, de boli auto-imune, de boli respiratorii sau persoanele dependente de tratamente medicale. Toate acestea sunt boli care au legătură cu stilul de viaţă. (…) Centrele spa din Europa se concentrează în mod tradiţional pe îmbunătăţirea calităţii vieţii legată de sănătate. Am fost foarte uimiţi să auzim că în România colegii noştri întâmpină încă probleme provocate de impunerea unor restricţii operaţionale. Acest lucru este foarte îngrijorător, deoarece toate statele europene au deschis turismul balnear încă de la începutul lunii mai, iar cele care au redeschis turismul balnear cel mai târziu au făcut-o de la mijlocul lunii iunie. Din fericire, după redeschidere multe din aceste ţări europene transmit că sunt ocupate complet, în principal cu clienţi din interiorul ţării. (…) Printre primele ţări care şi-au deschis hotelurile termale s-au numărat vecinele României – Bulgaria şi Ungaria, care primesc oaspeţi în destinaţiile balneare încă din cea de-a doua jumătate a lunii mai”, conform comunicatului Asociaţiei Europene de Spa.