Testele de stres derulate în rândul băncilor comerciale europene vor fi publicate în 23 iulie şi vor arăta că sectorul bancar este „solid şi prosper”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, în cadrul unei întâlniri pe teme economice desfăşurată în Franţa, la Aix-en-Provence, relatează AFP.

„În jur de 23 iulie rezultatele testelor de stres vor fi publicate. Veţi vedea că băncile europene sunt solide şi prospere”, a afirmat oficialul francez.

Confruntaţi cu temerile investitorilor privind robusteţea sistemului bancar european, liderii UE au acceptat luna trecută să publice în luna iulie rezultatele testelor de stres derulate în rândul instituţiilor de creditare din Europa. Oficialii UE au anunţat recent că numărul băncilor care vor face obiectul testelor va fi extins la 60-120 de bănci, faţă de 22 în anul trecut.

Rezultatele vor arăta dacă băncile au suficient capital pentru a absorbi eventualele pierderi cauzate de turbulenţele financiare mondiale. Pieţele financiare sunt îngrijorate că portofoliile de active ale unor bănci europene sunt afectate de achiziţionarea obligaţiunilor din Grecia, Spania şi Portugalia, care şi-au pierdut mult din valoare din cauza crizei datoriilor suverane.

Băncile care şi-au ascuns pierderile timp de 2 ani ar trebui acum să prezinte situaţia reală, întrucât insolvenţa poate fi inevitabilă pentru acele bănci cu legături cu obligaţiunile guvernamentale greceşti, apreciază analiştii.

Atât FMI, cât şi BCE le-au cerut băncilor europene să-şi publice situaţia rezultatelor financiare încă de la izbucnirea crizei economico-financiare.

Cele mai expuse bănci în faţa creditelor neperformante sunt cele din Germania, potrivit unui studiu publicat recent de PricewaterhouseCoopers. Astfel, valoarea creditelor neperformante ale băncilor din Germania a fost de 213 miliarde euro în 2009, în creştere cu 50 la sută faţă de anul anterior.

SURSA: Agerpres