Cea mai „în formă“ bancă din Europa Centrală şi de Est listată la bursă pare a fi, de departe, OTP, dacă judecăm după rezultatele la nouă luni. Banca ungurească stă cel mai bine faţă de băncile din regiune în privinţa majorităţii indicatorilor, şi este singura pentru care recomandarea departamentului de research al Erste Bank este „buy“ (cumpărare).

Dintre băncile româneşti listate, BRD face faţă cel mai bine, având în trimestrul trei al acestui an rezultate asemănătoare cu cele ale OTP, cel puţin în privinţa ratelor de profit. Bineînţeles, dimensiunea este cea care face diferenţa între cele două bănci, profitul net pe primele nouă luni ale băncii româneşti reprezentând, de exemplu, doar 70% din cel pe trimestrul trei realizat de OTP. În ceea ce priveşte rentabilitatea capitalului şi rata de adecvare a capitalului, banca românească stă însă chiar un pic mai bine decât cea ungurească. Preţul de piaţă, totuşi, a ajuns aproape prohibitiv pentru BRD-GSG, indicatorul PER (preţ/ profit pe acţiune) fiind de peste 20, faţă de cel al OTP, care este un pic mai mare de 10.
Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica, pe de altă parte, stau ceva mai prost în ceea ce priveşte rentabilitatea. Cel mai probabil din cauza politicii de expansiune pe care au adoptat-o amândouă, acest lucru necesitând investiţii importante.
Un aspect interesant este raportul dintre profitul net şi profitul brut, care arată, cu aproximaţie, cam cât de mare este povara fiscală care apasă fiecare bancă, în funcţie, bineînţeles, şi de ţara din care provine. Din acest punct de vedere, băncile româneşti stau cel mai bine, normele fiscale de la noi lăsându-le acestora în cont până la 90% din profitul brut realizat, în condiţiile în care băncile din celelalte ţări rămân, în general, cu 70-80% din profit, restul intrând în buzunarele largi ale statului. Aşa cum era de aşteptat, cel mai hrăpăreţ este fiscul austriac.

Studiul Earnings Review CEE Banks, publicat de departamentul de analiză al Erste Bank pe 20 noiembrie, arată că majoritatea băncilor cotate din zonă au avut rezultate ceva mai slabe decât aşteptările, recomandările pentru investitori fiind, în cele mai multe cazuri, de păstrare a acţiunilor.
Singurele bănci văzute mai bine de specialiştii de la Erste sunt OTP Bank, din Ungaria, şi Komercni Banka, din Cehia. Prima are recomandarea de cumpărare, ţinta de preţ văzută de autorii studiului fiind de 9.900 de forinţi, faţă de preţul actual de 7.300. În cel de-al doilea caz, recomandarea este de acumulare de acţiuni, ţinta de preţ fiind de 3.800 de coroane, faţă de 3.280 în prezent.
Băncile poloneze, pe de altă parte, nu sunt văzute la fel de bine, trei dintre ele (BPH, Pekao şo PKO BP) având ţinte de preţ mai mici decât cotaţiile din momentul de faţă, iar celelalte două (BRE şi BZ WBK) fiind în curs de revizuire.

Băncile româneşti au ajuns, din câte se pare, mai aproape de maturitate, dovadă fiind creşterile din ce în ce mai scăzute ale profitului şi ale indicatorilor de rentabilitate.
„Dacă până acum băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti ne-au obişnuit cu rate mari de creştere a profitului şi peste media înregistrată în tot sistemul bancar (excepţie Banca Comercială Carpatica), anul acesta, asistăm la o încetinire a acestei dinamici, ratele de creştere a profitului în trimestrul trei din 2006 pentru băncile listate fiind de 6,39% pentru BRD Groupe Société Générale, 15,01%, Banca Transilvania şi 24,44%, Banca Comercială Carpatica“, observă Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiză al Intercapital Invest. „Cu toate acestea, indicatorii de evaluare ai băncilor se menţin în continuare la nivele ridicate, o valoare mai mică a indicatorului PER având doar în cazul BRD, acesta fiind de 22“, completează ea. 

11-299-37piatadecapital48.jpg

Evoluţia acţiunilor OTP Bank
Banca ungară OTP nu a adus în ultimul an investitorilor o creştere, ci o scădere cu 0,89% a preţului acţiunilor pe bursa de la Frankfurt.

Evoluţia acţiunilor BRD – groupe sociÉtÉ GÉnÉrale
Ultimul an a adus o creştere cu 32,3% a acţiunilor BRD – GSG, la care putem adăuga şi dividendele 0,3 lei acordate în primăvara acestui an.