Sectorul construcţiilor a săpat la temelia PIB-ului

Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele 3 luni ale anului în curs, contracţii cu 0,1 puncte sub cele mai recente estimări, cel mai mare declin, de 14,2%, fiind înregistrat de sectorul construcţiilor, a anunţat azi Institutul Naţional de Statistică (INS). Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în primul semestru al anului o scădere de 7,6% faţă de primul semestru al anului precedent, aceeaşi proi

Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele 3 luni ale anului în curs, contracţii cu 0,1 puncte sub cele mai recente estimări, cel mai mare declin, de 14,2%, fiind înregistrat de sectorul construcţiilor, a anunţat azi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în primul semestru al anului o scădere de 7,6% faţă de primul semestru al anului precedent, aceeaşi proiecţie cu cea indicată iniţial de Institutul Naţional de Statistică.

Datele provizorii publicate de Statistică pe 13 august indicau o reducere a PIB în termen reali de 8,8% comparativ cu perioada similară din 2008 şi de 1,2% faţă de trimestrul anterior. În primele 3 luni ale anului, contracţia economiei a fost de 6,2% comparativ cu perioada similară din 2008.

„Diminuarea cu 8,7% a volumului Produsului Intern Brut în trimestrul doi 2009, comparativ cu trimestrul 2 2008, s-a datorat reducerii importante ale volumului de activitate înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (-9,1%), industrie (-7,3%), construcţii (-14,2%), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-11,4%) şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-7,4%). Alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 1,4%”, se arată în comunicatul detaliat al INS privind PIB.

Impozitele colectate la buget au scăzut

Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au înregistrat o scădere de 13,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cererea internă a scăzut cu 15,6% în trimestrul 2 faţă de acelaşi trimestru din 2008, în principal din cauza reducerii cu 12% a consumului final total şi cu 25,6% a formării brute de capital fix. Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 15%, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-20,6%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-20,4%).

Faţă de trimestrul unu, reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (-1,7%), construcţii (-11%), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-4,4%) şi activităţi financiare, de tranzacţii imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi (-4,1%). Industria şi alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 4,5%, respectiv cu 0,2%.

Îm aceeaşi perioadă, volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat s-a diminuat cu 3%.

Consumul final total s-a redus cu 2,8%, în principal pe seama unor cheltuieli pentru consum ale gospodăriilor populaţiei mai mici cu 3,5%, însă consumul final individual al administraţiilor publice şi cel final colectiv efectiv al administraţiilor publice a crescut cu 1,4%, respectiv cu 4,4%.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4,9% comparativ cu trimestrul unu din 2009.

Potrivit INS, descreşterea exportului net s-a atenuat pe seama creşterii într-o mai mare măsură a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+5%), în raport cu creşterea volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,1%).

În 2008 am avut cea mai mare creştere economică

În 2008, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1%. În primul trimestru al acestui an, economia s-a contractat cu 6,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, al şaselea declin al PIB la nivelul UE, din cauza scăderilor mai accentuate în agricultură şi industrie. Comparativ cu trimestrul IV din 2008, scăderea economică a fost de 4,6%.

Fondul Monetar Internaţional prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea de 4,1% din luna martie, când a fost negociat acordul stand-by.

 SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Constructorii îşi pun speranţele în investiţiile străine, după ce statul le-a înşelat aşteptările