Capital: Domnule Marks, in ce fel reprezinta Romania o oportunitate pentru companiile americane?
Jonathan Marks: Romania este o destinatie atractiva pentru investitorii din Statele Unite, datorita fortei de munca bine instruite si calificate, resurselor naturale, precum si potentialului pietei sale de 22 de milioane de consumatori. Intre sectoarele in care au investit companiile americane se numara serviciile financiare, produsele de larg consum, industria manufacturiera si telecomunicatiile. Dintre cele mai importante companii americane prezente in Romania mentionez: Qualcomm (Telemobil), Coca-Cola, General Electric, Kraft, Procter & Gamble, Philip Morris, UPC, Timken, Marco, Solectron, Trinity, Citibank,
McDonald’s, Wisconsin Machine Tools, Romanian American Enterprise Fund. Sectorul energetic reprezinta un domeniu larg si inca nevalorificat, care urmeaza sa devina mai atractiv in anul ce vine.

Capital: Cum va asteptati sa evolueze relatiile economice romano-americane, pe termen scurt, mediu si lung?
Jonathan Marks: In 2001, importurile americane din Romania au atins 520 milioane USD, reprezentand indeosebi masini-unelte, confectii, produse metalurgice, masini electrice, incaltaminte, mobila si sticlarie. Exporturile americane in Romania – aeronave si componente, masini electrice, aparatura medicala, produse alimentare si altele – s-au cifrat la 375 milioane USD in cursul anului trecut. Investitiile americane directe totalizeaza peste un miliard de dolari, in timp ce investitiile financiare au depasit o jumatate de miliard. Pentru perioada urmatoare, ma astept la o crestere a schimburilor comerciale si a investitiilor. Totusi, aceasta presupune ca Guvernul roman sa faca pasii necesari pentru imbunatatirea climatului de afaceri.

Capital: Ce ar putea sau ar trebui sa faca Guvernul roman pentru aceasta?
Jonathan Marks: Guvernul a facut un pas foarte important infiintand Agentia Romana pentru Investitii Straine. si recentele acte legislative care protejeaza drepturile contractuale constituie evolutii pozitive. Totusi, este nevoie ca administratia sa faca mai mult. Problema numarul unu pentru investitorii americani este instabilitatea legislativa. In Statele Unite, legile nu sunt adoptate inainte de a i se da opiniei publice ocazia sa se exprime. De asemenea, se fac mari eforturi pentru a se evita retragerea unor drepturi acordate anterior. In Romania, legile si ordonantele de urgenta care afecteaza activitatea investitorilor sunt, in mod frecvent, puse in vigoare fara a se anticipa efectele asupra investitiilor existente. Desi administratia a facut progrese in aceasta privinta, problema persista. Legat de aceasta, o alta problema este lipsa de transparenta si de previzibilitate in cazul licitatiilor. Prea multe licitatii au fost anulate ori contestate din cauza faptului ca procedurile nu au fost respectate. Impact negativ asupra investitorilor americani si, in general, straini au protectia nesatisfacatoare a drepturilor de proprietate intelectuala, coruptia, reglementarea necorespunzatoare a gestiunii afacerilor si mita. O preocupare deosebita pentru exportatorii americani o constituie diferentele dintre taxele vamale aplicate produselor provenind din Uniunea Europeana fata de cele americane.

Capital: Cat de importanta este preocuparea organizatiilor americane pentru dezvoltarea relatiilor economice bilaterale?
Jonathan Marks: Agentia pentru Dezvoltarea Comertului (U.S. Trade Development Agency – TDA) ofera finantare pentru studii de fezabilitate care pot deschide calea exporturilor americane. Astfel, TDA a oferit 55 de granturi, in valoare totala de 14 milioane USD, unor organizatii precum Primaria Capitalei, Petrom, Ministerul Muncii, SNCFR, Rompetrol, RCS si UPC. De asemenea, Banca de Export-Import a Statelor Unite a pus la dispoztie 385 milioane USD pentru finantarea comertului bilateral, in timp ce alte 115 milioane USD au venit de la U.S. Overseas Private Investment Corporation, prin proiecte de finantare, asigurari si prin fondurile sale de investitii.

Topul investitiilor directe americane In Romania
            (milioane USD)

COCA COLA            350
QUALCOMM            150
PHILIP MORRIS            100
TIMKEN            60
GENERAL ELECTRIC        43
McDONALD’S            40
PROCTER & GAMBLE        30
CITIBANK            22

SURSA: www.roembus.org