Indicele preturilor productiei industriale a crescut in luna iunie la nivelul Uniunii Europene cu 1,2% comparativ cu luna anterioara, potivit ultimelor date furnizate de catre Biroul European de Statistica – Eurostat.

In ceea ce priveste zona Euro, respectiv cele 15 state membre ale UE care au adoptat moneda unica (Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia), cresterea a fost de 0,9%.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea a fost de 8% in zona euro si de 10,1% in cele 27 de state ale Uniunii Europene.

„Vina” pentru cresterea inregistrata apartine in cea mai mare parte sectorului energetic, care a inregistrat cresteri ale preturilor, in iunie a.c. comparativ cu mai, de 2,7% in zona euro si de 3,3% in EU27.

In acest context, indicele preturilor productiei industriale, fara secotrul energetic, a crescut in perioada analizata cu doar 0,4% atat in zona Euro cat si in EU27.

In ceea ce priveste Romania, cu o crestere de 17,3% in luna iunie, fata de luna smilara a anului trecut, tara noastra s-a situat pe locul patru in topul scumpirilor in industrie, dupa Danemarca, Marea Britanie si Lituania.

Sursa:Eurostat