Potrivit cifrelor comunicate de Comisia Europeană, Marea Britanie a fost cea mai generoasă ţară (850,3 miliarde euro), urmată de Irlanda (723,31 miliarde euro), Danemarca (599,66 miliarde euro), Germania (592,23 miliarde euro), Franţa (351,1 miliarde euro), Spania (334,27 miliarde euro), Olanda (323,6 miliarde euro) şi Belgia (328,59 miliarde euro).
Cifra comunicate include atât injecţiile directe de lichidităţi în bănci, dar şi planurile naţionale de sprijin puse la dispoziţia sectorului financiar dar care nu au fost neapărat activate, precum şi garanţiile care intervin în cazul în care o instituţie financiară este incapabilă să ramburseze un împrumut.
Bruxellesul precizează că ajutoarele publice efectiv utilizate s-au ridicat la 957 miliarde de euro în 2008 şi la 1.107 miliarde de euro în 2009 şi au fost constituite în marea majoritate (76%) din garanţii de stat. Comisia nu a furnizat cifre detaliate pentru 2010.
Comparativ, ajutoarele speciale autorizate în contextul crizei pentru alte sectoare afectate de dificultăţile de creditare în perioada octombrie 2008 – octombrie 2010 s-au ridicat la 82,5 miliarde de euro, în timp ce ajutoarele publice “tradiţionale” (pentru cercetare, dezvoltare, inovaţie, industrii ecologice) au reprezentat 73,2 miliarde de euro.
În contextul crizei financiare, Bruxellesul a relaxat la sfârşitul lui 2008 regulile care condiţionează acordarea de ajutoare publice în Europa. Miercuri, Comisia Europeană a decis să prelungească cu un an, până la sfârşitul lui 2011, acest regim provizoriu, însă de data aceasta cu condiţii mai dure: începând de la 1 ianuarie 2011 toate băncile care vor avea nevoie de ajutor public pentru recapitalizare vor trebui să prezinte un plan de restructurare.
Până acum doar băncile care au primit asistenţă echivalentă cu peste 2% din valoarea activelor considerate riscante erau obligate să prezinte planuri de restructurare.
“După aproape doi ani de regim specific de ajutoare de stat, trebuie să pregătim o revenire graduală la o piaţă care funcţionează normal”, afirmă Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia. Deşi speră că acest lucru să fie posibil în 2012, Joaquin Almunia s-a abţinut să avanseze o dată la care va avea loc revenirea la normal.
Sursa: Agerpres
Sectorul financiar din Europa a avut la dispoziţie un spijin public de 4.589 miliarde euro
1 decembrie 2010, 17:56
Ultima modificare în 1 decembrie 2010, 19:56
Ajutoare publice în valoare totală de 4.589 miliarde euro au fost puse la dispoziţia sectorului financiar din Europa în perioada cuprinsă între luna octombrie 2008 (când a început criza financiară globală) şi luna octombrie 2010, prin intermediul mecanismelor excepţionale de sprijin care au fost prelungite miercuri de Comisia Europeană până la sfâşitul lui 2011, transmite AFP.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Impozitarea muncii în România, cea mai împovărătoare din UE
- Dezvoltatorii imobiliari despre «Prima Casă 3»: Un pretext de marketing și atât
- Creditele ipotecare câștigă din terenul pierdut de cele de consum
- Utilizatorii de carduri Visa au cheltuit 242 mld. euro în T3
- FMI: Turbulenţele de pe pieţele financiare vor continua şi după acordarea unui împrumut Irlandei
- În perioada Sărbătorilor de Iarnă se vor vinde 150 milioane de ouă
- Doar o treime din ajutoarele de şomaj vor fi plătite din contribuţii în 2011
- Informaţii despre Recensământul General Agricol pot fi cerute pe telefon sau e-mail
- 200 milioane euro de la BERD pentru infrastructura de apă
- Credit de reabilitare BCR: statul subvenţionează dobânda, Policolor plăteşte avansul