Sectorul financiar renunţă la investiţiile în combustibili fosili

Un număr din ce în ce mai mare de instituţii financiare renunţă la investiţiile în combustibilii fosili, considerate din ce în ce mai riscante având în vedere mobilizarea împotriva încălzirii climatice, arată un studiu publicat luni, informează AFP.

În total, aproximativ 688 de instituţii financiare şi 58.399 de persoane particulare din 76 de ţări s-au angajat să îşi vândă investiţiile în combustibilii fosili (petrol, gaz, cărbune), arată acest studiu realizat de firma de consultanţă Arabella Advisors pentru asociaţia DivestInvest. 

Fondurile de pensii şi companiile de asigurări se numără printre sectoarele care s-au angajat cel mai mult în reducerea expunerii pe combustibilii fosili, semn că investiţiile în energiile poluante sunt văzute în prezent drept o asumare de riscuri pe plan financiar. 

Studiul precizează că primele iniţiative de acest tip au fost lansate de universităţi, fundaţii sau organizaţii cu scop nelucrativ, pentru ca ulterior să se alăture şi investitorii instituţionali şi persoanele particulare înstărite, sensibile la riscurile financiare, juridice şi la prejudiciile de imagine care vin de pe urma investiţiilor în combustibili fosili. 

Acordul convenit la Paris în luna decembrie 2015 vizează limitarea încălzirii globale la două grade Celsius. 

Nume importante în sectorul asigurărilor precum grupul german Allianz sau cel olandez Aegon şi-au anunţat deja intenţia de a renunţa la investiţiile în cărbune. Mai multe mari bănci franceze, precum Crédit Agricole, Société Générale şi Natixis, au luat măsuri similare. 

În paralel, investiţiile în energiile verzi au atins o cifră record de 329 miliarde de dolari în 2015. 

Studiul subliniază că aproape jumătate (322) din instituţiile care s-au angajat să renunţe la investiţiile în combustibilii fosili au luat şi măsuri pentru a combate încălzirea climatică, de exemplu investind în energiile regenerabile sau eficacitatea energetică. 

AGERPRES