capital. Analistii considera ca procentajul este acceptabil la nivelul actual de dezvoltare a pietei. In primele opt luni ale anului in curs, la Bursa si pe Rasdaq au fost incheiate tranzactii de peste 400 de milioane de euro, din care aproximativ sfert au fost asigurate de investitorii straini. Acest raport este considerat de Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment, potrivit cu cantitatea si calitatea oportunitatilor pe care le ofera, in acest moment, piata noastra de capital. „Pe masura ce vom putea sa oferim, cu o anumita ritmicitate, emitenti noi si emisiuni noi de actiuni pe piata primara, piata de capital va atrage mai multe intrari de valuta”, a precizat Neacsu.Numarul investitorilor straini care au intrat pe piata de capital in primele opt luni ale anului in curs este de 483, din care 315 persoane fizice, in timp ce 69 (58 persoane fizice si 11 persoane juridice) si-au lichidat investitiile. Numarul noilor intrati este sensibil mai mare comparativ cu anul trecut, cand s-au inregistrat in cele 12 luni 459 de noi investitori (293 persoane fizice si 166 persoane juridice). Acestia, impreuna cu cei deja existenti pe piata, au asigurat intrarea pe piata de capital a 3.754 miliarde de lei (92 milioane euro), dar si iesiri de 2.417 miliarde lei (59 milioane euro). Premise pentru cresterea investitiilor straine sunt. Dragos Neacsu spune ca investitorii de talie regionala prefera, la intrarea pe o piata noua, instrumentele cu venit fix, si dupa o perioada de tatonare, intra si pe piata actiunilor. Primul pas a fost facut prin atragerea investitorilor straini catre obligatiuni municipale si corporatiste: „Raiffeisen Capital & Investment a fost prima societate care a intermediat intrarea investitorilor straini pe obligatiuni municipale (Timisoara si Oradea), iar la emisiunea de obligatiuni corporative Raiffeisen Bank, ponderea investitorilor straini a fost de 50%”, a precizat Dragos Neacsu.
Limitarea detinerilor la SIF-uri franeaza investitiile
Sectorul energetic, cel financiar-bancar, chimia si petrochimia sunt domeniile care au determinat cele mai mari cumparari de actiuni (peste 3.100 miliarde de lei, reprezentand 65% din total cumparari si vanzari de 1.952 miliarde lei, 58,54% din vanzari). In sectorul financiar-bancar (care include cele cinci SIF-uri si bancile) au fost plasate aproape 2.000 miliarde de lei, dublu fata de valoarea vanzarilor de actiuni de acelasi tip. Cumpararile de actiuni emise de SIF-uri si banci din acest an le-au depasit pe cele efectuate in tot anul 2003, cu peste 500 miliarde de lei. Cu toate acestea, investitiile in actiunile SIF sunt limitate de statutul acestora, care plafoneaza detinerea maxima a unui actionar la 0,1% din capitalul social (ceea ce inseamna, la preturile actuale, circa 100.000 de euro).In actiuni Petrom investitorii au plasat peste 300 miliarde de lei, in timp ce vanzarile realizate au fost de numai 88 miliarde de lei. Pe termen scurt, investitiile in acest domeniu vor creste datorita majorarii capitalului social al Petrom, la care OMV si BERD vor aduce o suma importanta.In functie de tara de origine, investitorii din Statele Unite ale Americii au fost, in perioada ianuarie-august, cei mai mari investitori care au cumparat actiuni de pe piata de capital romaneasca (peste 1.300 miliarde de lei). Cea mai mare parte a acestei sume a provenit din achizitionarea a peste 90% din actiunile Comcereal Alexandria de catre gigantul american Cargill, cu suma de 824,88 miliarde lei (peste 25 milioane dolari). Cargill Inc., cu activitati in alimentatie si agricultura, a raportat pentru anul fiscal 2004 venituri de aproape 63 de miliarde de dolari. In Romania si-a inceput activitatea in 1996 si a mai cumparat FNC Calarasi si FNC Braila.
Investitorii straini prefera plasamentele de portofoliu
Fondurile de investitii din Cipru si din Luxemburg au fost, de asemenea, foarte active pe piata de capital in primele opt luni ale anului. Acestea au asigurat cumparari de actiuni de peste 1.200 de miliarde de lei (30 milioane de euro) si vanzari de 45 milioane de euro. Aproape jumatate din vanzarile de actiuni a fost determinata de achizitia de catre Cargill Inc. a societatii Comcereal Alexandria, unde actionar majoritar era Broadhurst Investments Cipru, care si-a lichidat investitia.Din analiza valorii cumpararilor si a vanzarilor, reiese faptul ca investitorii straini prefera investitiile de portofoliu, in timp ce la investitorii autohtoni acest tip de investitie este intalnit mai rar. Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, explica rationamentul: „La investitorii straini, cumpararile sunt mai mari decat vanzarile, ceea ce este specific investitiilor de portofoliu. In schimb, la investitorii romani, valoarea cumpararilor este in general egala cu cea a vanzarilor, acest fapt aratand un caracter de speculator”.Daca in primele sase luni, intrarile pe piata de capital au fost mai mari decat iesirile, in lunile iulie si august, investitorii straini au retras mai multi bani decat au investit. Comportamentul investitorilor este normal, in opinia presedintelui Raiffeisen Capital & Investment: „Aceste luni au urmat dupa o crestere sustinuta a pietei, ceea ce i-a determinat pe unii investitori sa isi marcheze profiturile”. Retragerile au determinat o usoara scadere a cotatiilor din piata, pentru ca au fost facute intr-o perioada in care activitatea investitorilor este mai redusa, ceea ce nu a putut sustine suficienta lichiditate pentru intrari noi de capital.