Sectorul telecomunicațiilor din Europa ar putea fi relansat în urma fuziunilor

Telecomunicații

Telecomunicații/SURSA FOTO: Dreamstime

Sectorul telecomuncațiilor din Europa a fost neglijat în ultimii ani. Totuși, acesta ar putea fi relansat în urma achizițiilor și fuziunilor, scrie presa internațională. Companiile europene de telecomunicații se confruntă cu o prăbușire a capitalizării de piață.

Sectorul telecomunicațiilor din Europa ar putea fi relansat

O serie de potențiale tranzacții în industria fragmentată a telecomunicațiilor din Europa a pus sub lumina reflectoarelor acest sector aflat în dificultate. Consolidarea ar putea juca un rol în creșterea marjelor de profit.

Pe piețele dominate de companii cu megacapitalizări, care oferă randamente mai mari, acțiunile companiilor europene de telecomunicații se regăsesc la minime record în comparație cu piața, după ani de neglijare din partea investitorilor.

Începând din anul 2000, capitalizarea de piață a companiilor de telecomunicații europene a înregistrat o prăbușire dramatică. Capitalizarea acestora a ajuns la doar 270 de miliarde de dolari. Valoarea este de șase ori mai mică.

”Credem cu tărie că fuziunile şi achiziţiile pot atrage atenţia asupra unui sector de acţiuni complet uitat”, a declarat Fabio Caldato, manager de portofoliu la compania de investiţii AcomeA SGR. „Construim poziţia. Pot avea loc fuziuni şi achiziţii transfrontaliere care să reducă în sfârşit concurenta şi creşte marjele pentru operatorii de telecomunicaţii”.

Vodafone are de gând să-și vândă divizia italiană

Vodafone a dezvăluit că este angajată în discuții exclusive pentru a vinde divizia sa italiană către Swisscom. Tranzacția este evaluată la 8 miliarde de euro.

În paralel, alte posibile tranzacții sunt în desfășurare.

Conform analistului Fabio Pavan de la Mediobanca Securities, tranzacția reprezintă un avans pozitiv. Ea va genera un grup cu o cotă de piață de peste 30% atât în segmentul de telecomunicații fixe, cât și în cel mobil din Italia.

Această țară găzduiește a treia cea mai mare populație din Uniunea Europeană.

”Sectorul telecomunicaţiilor continuă să demonstreze o nevoie puternică de remedii; fuziunile şi achiziţiile sunt singurele eficiente, deschizând un ciclu virtuos de creştere a preţurilor”, a mai spus Pavan.

Vodafone/ SURSA FOTO: Arhiva companiei

Motivul pentru care a fost afectat sectorul telecomunicațiilor

Industria a resimțit impactul unui număr mare de concurenți angajându-se în lupta pentru cota de piață. În acest timp, ea se confruntă cu investiții semnificative în modernizarea rețelelor pentru a satisface cererea în creștere a datelor.

Conform analiștilor, consolidarea în industrie ar putea pune capăt competiției agresive pe prețuri, oferind companiilor posibilitatea de a diminua costurile administrative și de a realiza sinergii prin colaborarea în tehnologie și infrastructură.

Telecom Italia a semnat un acord pentru vânzarea rețelei sale de linii fixe către investitorul de capital privat KKR, într-o tranzacție evaluată la până la 22 de miliarde de euro, marcând o schimbare semnificativă în peisajul pieței.

Conform analiștilor de la BofA, vânzarea va asista grupul italian în „eliberea” de povara datoriilor.

Orange și MasMovil au obținut o autorizație pentru asociere

În luna februarie, Orange și MasMovil au primit aprobare condiționată din partea Bruxelles-ului pentru asocierea lor evaluată la 18,6 miliarde de euro în Spania.

În același timp, grupul de telecomunicații Iliad, nefiind listat la bursă, a achiziționat o participație de 1,3 miliarde de dolari în Tele2 din Suedia.

Acest lucru vine în contextul în care investitorul principal, miliardarul francez Xavier Niel, își dorește să stimuleze consolidarea în domeniu.

Caldato a remarcat că piețele de telecomunicații din Franța, Spania, Italia și Marea Britanie ar putea prezenta oportunități. Asta mai ales în zonele în care companiile au efectuat investiții semnificative pentru modernizarea rețelelor lor.

Conform unui document emis de Comisia Europeană, există sugestii că autoritățile de reglementare ar putea să fie mai puțin stricte cu privire la regulile privind fuziunile.

Comisarul antitrust, Margrethe Vestager, a afirmat că nu s-a luat în considerare acest aspect.

Pe parcursul ultimului an, sectorul de telecomunicații european a înregistrat o scădere de 8%. Este o subperformanță de 17% în comparație cu indicele regional STOXX 600.