Fondul de investiţii Secure Property Development & Investment a finalizat achiziţia magazinului Praktiker din Craiova de la fondul cipriot Bluehouse Capital pentru 6,1 mil. euro, preţ cu 39% sub cel plătit de vânzător cu patru ani în urmă.
Bluehouse Capital a cumpărat magazinul Praktiker în 2011 cu 10 mil. euro de la oamenii de afaceri ciprioţi Savva Stylianos şi Panayi Panayiotis, acţionari ai Omilos Investments. Noua tranzacţie s-a concluzionat prin emiterea unor acţiuni în cadrul Secure Property, în valoarea de 6,1 mil. euro, pe numele Bluehouse Capital, care are posibilitatea să le vândă. Magazinul de bricolaj, care are o suprafaţă închiriabilă brută de 9.385 mp, produce un venit operaţional net de circa 1 mil. euro pe an.
CITIŢI ŞI Bluehouse strânge bani pentru noi achiziţii în România
„Această tranzacţie ne oferă o expunere suplimentară pe piaţa de retail din România, care, cu o creştere a PIB-ului de 4,2% în primul trimestru din 2015, are cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană“, a declarat Lambros Anagnostopoulos, CEO-ul Secure Property.
Proprietatea face parte dintr-un pachet de active pe care Secure Property a anunţat în luna mai că îl va cumpăra cu 23,2 mil. euro. Pe lângă magazinul din Craiova, fondul de investiţii a mai preluat luna trecută 24,35% din clădirea de birouri Delea Nouă şi un pachet de locuinţe în Bucureşti şi Sofia, toate cu o valoare de 18,6 mil. euro.
Clădirea Delea Nouă este ocupată integral, în principal, de ANCOM şi generează un venit operaţional net de 1,9 mil. euro pe an. Despre pachetul de locuinţe din Bucureşti, investitorul a anunţat că face parte dintr-un ansamblu situat pe malul lacului Griviţa, cel mai probabil GreenLake – la dezvoltarea căruia a contribuit. Majoritatea locuinţelor cumpărate în Bucureşti şi Sofia sunt închiriate şi aduc anual venituri de 300.000 euro. Secure Property intenţionează să le vândă pentru a obţine venituri pentru noi investiţii.
Întregul pachet de active cumpărat în ultima lună va creşte veniturile anuale ale Secure Property cu peste 8 mil. euro.
Pe lângă aceste imobile, fondul de investiţii mai deţine şapte proprietăţi operaţionale, amplasate în patru ţări din regiune, a căror valoare netă totală se ridică la circa 62 mil. euro.
În România, ciprioţii mai deţin parcul logistic Innovations din Clinceni, cumpărat cu 12,6 mil. euro, clădirea de birouri EOS Business Park – sediul Danone – cumpărată anul trecut de la familia Tănăsoiu pentru 5,85 mil. euro; şi un portofoliu cu 122 de apartamente în ansamblurile rezidenţiale Doamna Ghica Plaza, Linda Residence, Monaco Towers şi Blooming House, din care 64% sunt închiriate.