Cristian Bușoi a anunțat că a solicitat comisarului pentru Pactul Verde, Maroš Šefčovič, atenție sporită pe anumite teme. E vorba de Fondul de Modernizare și Proiectele de interes comun. Europarlamentarul PNL a cerut atenție sporită mai ales pentru interconexiunile de gaz.
Cristian Bușoi a menționat că cei din Comisia ENVI, cu participarea comisiilor ITRE, TRAN și AGRI din Parlamentul European l-au audiat în această dimineață pe Maroš Šefčovič. Acesta este vicepreședintele executiv al Comisiei Europene. El și-a asumat responsabilitatea pentru Pactul Verde European.
Această schimbare a venit ca urmare a demisiei lui Frans Timmermans din funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei responsabil cu Pactul Verde. Timmermans va candida la alegerile generale din Olanda.
„În calitate de președinte al Comisiei ITRE am adresat comisarului Šefčovič o serie de întrebări referitoare la securitatea energetică a UE, prețurile ridicate la energie, în contextul războiului din Ucraina și transformarea sistemului nostru energetic”, a spus Cristian Bușoi, într-un comunicat de presă pe pagina sa de Facebook.
Cristian Bușoi, despre atingerea obiectivelor Green Deal
Cristian Bușoi a explicat de ce este nevoie pentru a atinge obiectivele Green Deal. El a spus că e necesară o transformare fără precedent a sistemelor noastre energetice.
„Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, este un puternic susținător al surselor regenerabile de energie, al tehnologiilor curate și al eficienței energetice.
În contextul războiului neprovocat pornit de Rusia în Ucraina, întâmpinăm întreruperi în securitatea aprovizionării și prețuri mari la electricitate, ceea ce pune o povară și mai mare asupra industriilor noastre deja slăbite și provocate”, a spus europarlamentarul PNL, care este președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Ce i-a transmis comisarului pentru Pactul Verde
Cristian Bușoi i-a transmis comisarului Maroš Šefčovič care este opinia sa pentru a atinge obiectivele climatice. El a spus că este necesar să fie deblocat întregul potențial al captării, utilizării și stocării carbonului (CCUS). În plus, este nevoie de mai mare fermitate în susținerea tehnologiilor cu hidrogen cu emisii scăzute de carbon.
„Am cerut, de asemenea, sa ne ofere garanții ca obiectivele Repower EU și noile sancțiuni în domeniul energiei împotriva Rusiei nu vor fi în pericol, în contextul în care în Slovacia a câștigat Robert Fico”, a precizat liderul PNL.
Conștientizarea importanței Fondului de modernizare
Cristian Bușoi a mai subliniat că trebuie să se conștientizeze importanța Fondului de modernizare. La fel de importante sunt și Proiectelor de interes comun și mai ales a interconexiunilor de gaze care la un moment dat pot fi folosite pentru transportul hidrogenului.
În context, liberalul a solicitat comisarului Šefčovič să acorde mai multă atenție acestor proiecte pentru a accelera desfășurarea unei tranziții juste către industria cu emisii zero de carbon.