Peste 82% dintre managerii IT susţin că securitatea cibernetică reprezintă principala prioritate în următoarea perioadă, iar şapte din zece (71%) lideri spun că vor acorda o atenţie sporită infrastructurii de reţea, reiese din sondajul „Cisco Connect România 2020”, dat publicităţii miercuri.
Potrivit sursei citate, peste jumătate dintre managerii IT (52%) vor acorda o atenţie sporită consolidării centrului de date, în timp ce 39% au indicat ca prioritate IT implementarea de soluţii de colaborare software (voce, video, mesagerie), 28% soluţiile de cloud privat şi 21% soluţiile de colaborare hardware (terminale video).
Accesul securizat pentru utilizatori, cea mai mare provocare
Totodată, cea mai mare provocare cu care s-au confruntat managerii IT a fost permiterea accesului securizat la reţeaua şi aplicaţiile companiei, pentru orice utilizator, de pe orice dispozitiv, în orice moment (71%).
În plus, pentru 64% principala provocare a fost cea legată de securizarea dispozitivelor de birou utilizate de angajaţi pentru a lucra de la distanţă, iar 63% au depus eforturi semnificative pentru menţinerea controlului şi aplicarea politicilor de securitate.
De asemenea, protejarea confidenţialităţii datelor şi a informaţiilor despre clienţi şi securizarea dispozitivelor private utilizate de angajaţi pentru a lucra de la distanţă au reprezentat principalele provocări de securitate în această perioadă pentru 55%, respectiv 49% dintre managerii IT participanţi la sondajul Cisco Connect România.
În ceea ce priveşte bugetele alocate pentru securitate cibernetică, la fel ca în 2019, când majoritatea respondenţilor a declarat că acesta a rămas la acelaşi nivel ca în 2018 (respectiv 33%), şi în acest an 57% dintre managerii IT au menţionat că bugetul companiei s-a situat la acelaşi nivel cu cel din anul anterior.
Sondajul Cisco a fost realizat în luna noiembrie 2020, în rândul a 150 de specialişti IT din companii şi instituţii din România, prezenţi la evenimentul online Cisco Connect România 2020 – cea mai mare conferinţă dedicată soluţiilor pentru reţele de comunicaţii care a reunit peste 1.300 de specialişti locali din domeniul IT&C, experţi în reţelistică şi factori de decizie.