Una dintre sesiuni a fost dedicată regiunii Mării Negre şi a prilejuit un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de securitate şi rolul NATO în această zonă, în ceea ce priveşte asigurarea unei descurajări şi apărări eficiente, precum şi relaţiile de parteneriat, conform unui comunicat al MAE.
Deteriorarea situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre
„Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat deteriorarea situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, cauzată de creşterea prezenţei militare ruse şi de intensificarea acţiunilor de tip hibrid. A semnalat că eforturile de punere în aplicare a măsurilor de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre trebuie să continue, pentru implementarea deplină a tuturor măsurilor convenite. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a atras atenţia asupra necesităţii întăririi coerenţei Flancului Estic”, este transmis în comunicat.
Ministrul Aurescu a accentuat totodată necesitatea continuării monitorizării atente a evoluţiilor de securitate din regiune, inclusiv a conflictelor prelungite din zona Mării Negre, care au potenţialul de a genera instabilitate şi de a se reactiva, aşa cum a fost cazul, recent, în Nagorno-Karabakh.
„Astfel, a arătat că este necesar ca Alianţa să acorde o atenţie sporită temei conflictelor prelungite, care au impact asupra securităţii aliate, fiind necesară o abordare mai consistentă la nivelul organizaţiilor internaţionale, în special UE şi NATO”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că la discuţii au participat şi şefii diplomaţiilor din Georgia şi Ucraina. Întâlnirea a reprezentat o oportunitate pentru evaluarea eforturilor şi a planurilor de reformă avute în vedere de cei doi parteneri, precum şi pentru discutarea posibilităţilor de avansare a cooperării şi a sprijinului aliat în favoarea Georgiei şi Ucrainei.
„În ceea ce priveşte Georgia şi Ucraina, şeful diplomaţiei române a pledat pentru continuarea sprijinului şi asistenţei necesare în vederea consolidării capacităţilor de apărare şi creşterea rezilienţei, inclusiv în ce priveşte contracararea provocărilor de tip hibrid în plan regional”, conform comunicatului.
În cadrul celeilalte sesiuni derulate la 2 decembrie, miniştrii de externe aliaţi au avut un schimb de opinii legat de China, la care au participat şi miniştrii de externe din statele partenere din zona Asia-Pacific (Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă), precum şi cei din Finlanda, Suedia şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate Joseph Borrell.
„Discuţiile au vizat implicaţiile creşterii rolului Chinei la nivel internaţional, inclusiv în domenii de relevanţă directă pentru NATO şi statele membre. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că obiectivul prioritar al NATO trebuie să rămână acela al promovării valorilor democratice şi al intereselor aliate, precum şi acela al consolidării rezilienţei statelor membre. În acest context, a evidenţiat importanţa coordonării transatlantice şi între partenerii like-minded, în scopul menţinerii sistemului internaţional bazat pe reguli şi principii democratice. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat, totodată o coordonare sporită între NATO şi UE în ceea ce priveşte raportarea la China”, potrivit comunicatului.
În acelaşi context, şeful diplomaţiei române a exprimat, de asemenea, necesitatea ca Alianţa să se aplece şi asupra alternativelor de dezvoltare a proiectelor strategice majore de infrastructură şi interconectare şi a evocat rolul pozitiv al proiectelor promovate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări în creşterea rezilienţei.