Secvențe genetice ale COVID-19, șterse în secret, au fost recuperate de cercetătorii din SUA
Descoperirea respectivă nu favorizează nicio teorie legată de originea COVID-19, chiar dacă întărește ideea că virusul circula mai devreme decât s-a raportat oficial, conform informațiilor transmise de livescience.com
Amintim că cele mai timpurii secvențe provin din mostrele prelevate din piața din Wuhan, presupusul loc de origine al coronavirusul la sfârșitul lunii decembrie din 2019. Totuși, au existat descoperiri realizate înaintea acestui focar, indicând astfel că virusul a apărut într-un alt loc, în faza de început a pandemiei, conform sursei menționate.
În acest context, Jesse Bloom, de la Institutul de Medicină Howard Hughes din Seattle, spune că secvențelor timpurii, șterse în secret, le lipsesc anumite mutații.
„Sunt mult mai similare cu coronavirusurile găsite la lilieci decât cu virusurile din piața din Wuhan. (…) Acest fapt sugerează că secvențele prelevate din piață nu sunt reprezentative pentru virusurile care circulau în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019 și începutul lui ianuarie 2020.
Nu există nicio explicație științifică pentru faptul că au fost șterse”, a declarat Bloom. Cercetătorul american dă de înțeles că secvențele respective au fost șterse pentru a nu fi găsite”, a spus Jesses Bloom.
Propunerea făcută anterior de autoritățile din China
Anterior acestei descoperiri, publicațiile administrate de autoritățile din China au amplificat cererea lansată de Ministerul chinez de Externe, care susține că laboratorul din Wuhan ar trebui să primească Premiul Nobel pentru medicină.
Dr. Shi Zhengli, cunoscută precum „Doamna Liliac” în China, a oferit săptămâna trecută un răspuns furios în cadrul unui interviu cu New York Times, respingând că teoria că laboratorul ei a fost originea pandemiei de COVID-19, conform informațiilor transmise de foxnews.com
Sursa menționată amintește că publicația respectivă este una din multe care a criticat anul trecut teoria că laboratorul din Wuhan a fost originea pandemiei. Totuși, New York Times a notat în urma interviului că „obișnuința Chinei de a ține secrete face ca declarațiile ei să fie greu de validat”.
De asemenea, Global Times, ziar tabloid cotidian aflat sub auspiciile ziarului emblematic al People’s Daily al Partidului Comunist Chinez, a reacționat la rândul său și a cerut părerea unui reprezentant al Ministerului chinez de Externe.
Potrivit Global Times, Zhao Lijiang „a spus că oamenii de știință din Wuhan au fost primii care au descoperit secvența genetică a noului coronavirus dar asta nu înseamnă că Wuhan a fost sursa coronavirusului.”
„Dacă prima publicare a unei secvențe de înaltă calitate a unui virus este învinovățită drept sursa unui nou coronavirus, atunci profesorul Luc Antoine Montagnier, care a descoperit primul HIV, ar trebuie să fie cauza pandemiei globale de SIDA, ci nu câștigător al Premiului Nobel pentru medicină”, a completat Zhao Lijiang, reprezentant al Ministerului chinez de Externe.
Sursă foto: Pexels.com