UPDATE Decizia judecătorilor CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins ca inadmisibile cele patru contestații depuse vineri, 7 martie, două fiind împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. CCR a argumentat că „acestea nu îndeplineau cerințele procedurale prevăzute de lege”.

Hotărârile emise sunt definitive și vor fi comunicate Biroului Electoral Central.

Motivarea soluțiilor adoptate de Plenul Curții Constituționale va fi detaliată în cuprinsul hotărârilor, care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Reamintim că în cadrul ședinței CCR au fost analizate patru dosare de contestații, și anume:

  • Dosar nr. 900F/2025 – Contestație împotriva neînregistrării candidaturii domnului Mîndru Petru la alegerile pentru Președintele României din 2025, formulată de domnul Todiroae I. Ioan
  • Dosar nr. 901F/2025 – Contestație împotriva candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din 2025, formulată de doamna Terțiu Violeta Valentina
  • Dosar nr. 902F/2025 – Contestație împotriva neînregistrării candidaturii domnului Mîndru Petru la alegerile pentru Președintele României din 2025, formulată de domnul Mîndru Petru
  • Dosar nr. 903F/2025 – Contestație împotriva înregistrării candidaturii domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din 2025, formulată de doamna Berinde Maria-Cristina

Știrea inițială

CCR va analiza sesizările referitoare la candidatura lui Călin Georgescu

Curtea Constituțională va avea o ședință programată pentru astăzi, după ce a fost sesizată cu privire la anumite candidaturi pentru alegerile prezidențiale.

Conform unor surse, ședința va avea loc după prânz, iar judecătorii CCR vor analiza două contestații la decizia BEC de respingere a unei candidaturi, precum și mai multe sesizări depuse direct la Curte referitoare la candidatura lui Călin Georgescu.Aceste sesizări contestă candidatura de la început și cer ca aceasta să nu fie înregistrată, invocând motive legate de acuzațiile aduse lui Călin Georgescu de atentat la ordinea constituțională a României.

Surse apropiate Antena 3 CNN susțin că este foarte probabil ca aceste sesizări să fie respinse de Curte, având în vedere că, în prezent, nu poate fi considerată o candidatură validă a lui Călin Georgescu până ce aceasta nu este aprobată de Biroul Electoral Central (BEC).

Călin Georgescu și-a depus vineri dosarul de candidatură

Călin Georgescu și-a depus vineri dosarul de candidatură, însoțit de 324.000 de semnături, la BEC. Până vineri seară, la BEC au fost depuse patru contestații la candidatura sa.

Primele două contestații au fost depuse de Remus Pricopie, rectorul SNSPA, și de Bogdan Ionescu, avocat din Arad. Cea de-a treia contestație a venit din partea avocatului Andrei Mitrea, iar a patra a fost depusă de primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț.

Biroul Electoral Central are la dispoziție 48 de ore pentru a se pronunța asupra candidaturilor. Conform unor informații, ședința BEC pentru candidatura lui Călin Georgescu va avea loc duminică.

După pronunțarea BEC, Curtea Constituțională are la dispoziție 24 de ore pentru a decide asupra contestațiilor, sau judecătorii pot să se sesizeze din oficiu.

Remus Pricopie intenționează să depună și o sesizare la Curtea Constituțională

Remus Pricopie, cel care a contestat candidatura lui Georgescu la BEC, a declarat că intenționează să depună și o sesizare la Curtea Constituțională. Acesta susține că nu poate fi un garant al Constituției o persoană care încalcă mai multe articole din legea fundamentală a României.

„Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației”, a afirmat rectorul SNSPA.

Până în prezent, au depus oficial candidatura Nicușor Dan și Călin Georgescu, urmând ca Crin Antonescu să-și depună candidatura în decursul acestei zile.