Premierul Marcel Ciolacu se va deplasa la Kiev, săptămâna viitoare. Şedinţa comună a guvernelor României şi Ucrainei fusese deja stabilită după vizita recentă a premierului Ucrainei, Denis Smîhal, la Bucureşti.
Noi informaţii de la premierul Marcel Ciolacu legate de relaţia dintre România şi Ucraina.
Şeful Guvernului a venit cu completări în urma vizitei efectuate de preşedintele Volodimir Zelenski la Bucureşti. El spune că va avea o şedinţă de guvern comună România-Ucraina la Kiev.
Marcel Ciolacu, detalii despre problema minorităţii din Ucraina, dar şi despre canalul Bâstroe
Acolo, Ciolacu spune că va anunţa şi un compromis cu privire la minoritatea română din Ucraina şi drepturile acesteia.
„Am ajuns și la un compromis în ceea ce privește minoritățile. Drepturile minoritățile trebuie să fie în oglindă. O să fac un anunț de la Kiev.
Am găsit înțelegere de la partea ucraineană. România este unul dintre susținătorii Ucrainei și Republicii Moldova la UE.
Aceleași drepturi care sunt în România trebuie să fie și în Ucraina. Mai mult, limba moldovenească nu va mai exista pentru că nu a fost niciodată. Încercăm și pe parte religioasă şi rezolvăm”, a declarat Marcel Ciolacu în emisiunea lui Ionuţ Cristache de la Prima News.
Prim-ministrul a vorbit şi despre un alt subiect controversat: navigaţia pe canalul Bâstroe. Şeful Guvernului de la Bucureşti spune că aşa ceva nu se va întâmpla niciodată.
El a spus totuşi că Ucraina nu trebuie judecată pentru că insistă pe acest subiect.
„Este exclusă o navigație pe canalul Bâstroe. Nu este prins în niciun acord european acest lucru.
Suntem în 2023, nu trebuie să judecăm pe cei care cer”, a declarat Marcel Ciolacu.
Soluţii pentru fermierii afectaţi de problema cerealelor din Ucraina
Premierul mai spune că s-au găsit şi anumite soluţii pentru problemele fermierilor. Totuşi, aceste lucruri vor trebui detaliate de preşedintele Iohannis, pentru că sunt atribuţiile şefului de stat.
„Sunt anumite măsuri care s-au făcut pentru fermieri. Toate aceste lucruri le discutăm cu Comisia (Europeană – n.r.).
Atributul constituțional de a semna parteneriate este al președintelui. Sunt unul dintre politicienii care răspunde doar de ce anume trebuie. Domnia sa vă poate spune ce este în acel parteneriat.
Nu sunt în măsura de a detalia ce s-a discutat și semnat. Sunt negocieri între președinția Ucrainei și cea a României”, a mai spus, duminică seară, Marcel Ciolacu.
Merge premierul României în Israel?
În aceeaşi emisiune, Marcel Ciolacu a fost întrebat şi dacă poate confirma informaţia privind o eventuală vizită în Israel, în zilele următoare.
„Nu”, a fost replica premierului.
„Cu certitudine, săptămâna viitoare voi avea minim o deplasare externă”, a spus el, referindu-se la vizita la Kiev. „În funcţie de acest program o să vedem dacă se impun şi alte deplasări”, a adăugat Marcel Ciolacu.