Măsurile fiscal-bugetare nasc îngrijorări în rândul primarilor în ceea ce privește investițiile locale. Surse politice spun că în privința acestui subiect ar fi avut loc o întâlnire între ministrul Finanțelor și mai multi finanțiști ai PNL.
Marcel Boloș dă asigurări că investițiile locale nu vor fi afectate de măsurile fiscale
Surse politice transmit că marți seară a avut loc o întâlnire între ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și mai multi finanțiști ai PNL. Aceștia i-au cerut ministrului de Finanțe să găsească soluții pentru ca primarii să poată continua investițiile locale, indiferent de ce măsuri fiscale vor fi luate.
Informația vine în contextul în care există un curent al unor „specialiști” care ar intenționa să blocheze fondurile pentru anumite zone până la sfârșitul anului.
Marcel Boloș ar fi adunat mai multe propuneri din partea finanțiștilor liberali și le-a promis că le va lua în calcul și că investițiile locale nu vor fi afectate, au mai transmis sursele menționate.
Amintim că ministrul Finanțelor a atras luni atenția că fără pachetul de măsuri fiscal-bugetare ar fi fost foarte dificil să se asigure stabilitatea deficitului bugetar. Oficialul a precizat că, cel mai probabil, vor fi necesare măsuri pentru a ne încadra în ținta de deficit de 5,5% din PIB.
Ministrul atrăgea luni atenția asupra cheltuielilor
Marcel Boloș a menționat că se pot amâna sau reduce cheltuieli de capital care provin din surse diferite de fondurile externe nerambursabile, precum programele naționale legate de infrastructură, sport și cultură.
De asemenea, ministrul Boloș a precizat că trebuie avută mare grijă în privința cheltuielilor bugetare pe decembrie, luna cu cele mai mari cheltuieli publice.
„Am precizat că, pentru luna decembrie, care este luna cu cheltuielile publice cele mai mari, va trebui să avem încă de acum stabilite măsuri suplimentare pentru a putea controla deficitul bugetar şi a ne încadra în angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană.
Nu discutăm de măsuri fiscal-bugetare sau de măsuri care să privească drepturi ale personalului angajat în sistemul public, nu acesta este scopul, ci anumite categorii de cheltuieli care pot fi amânate şi pentru anul viitor şi să generăm cheltuieli şi datorii faţă de furnizorii de servicii publice în anul următor”, a explicat Marcel Boloş.
Ministrul a precizat că măsurile pe care le poate lua Executivul sunt un rezultat al faptului că măsurile fiscal-bugetare sunt întârziate ca implementare, ceea ce îngreunează procesul de control al deficitului bugetar.