După ce, joi, a existat puţină confuzie cu privire la discuţiile dintre noul premier desemnat, Nicolae Ciucă, şi UDMR, mai precis la lipsa acestora, iată că situaţia s-a calmat vineri.
Nicolae Ciucă a avut o întâlnire vineri, 22 octombrie, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la sediul Partidului Naţional Liberal din Aleea Modrogan. Florin Cîţu, preşedintele PNL, a participat şi el la aceste discuţii.
Întâlnirea dintre premierul desemnat şi liderul UDMR a vizat modul în care va fi alcătuit noul Guvern şi împărţirea posturilor de miniştri, având în vedere că acum nu mai există şi o a treia formaţiune inclusă în coaliţia de guvernare, respectiv USR, scrie g4media.ro.
Anunţurile făcute de Kelemen Hunor şi Florin Cîţu, după negocierile de vineri
În urma acestor discuţii, Kelemen Hunor a anunţat oficial că UDMR se va implica în formarea noului Guvern.
“Azi n-am discutat de structură și portofolii. Am discutat dacă putem continua guvernarea, iar răspunsul este DA.
Mâine echipele se vor întâlni și vom finaliza programul de guvernare. Azi degeaba ne întrebați de portofolii”, a declarat acesta.
“Miercuri vor fi discuții în comisii și votul pe joi. Să fim realiști. Șase ministere le avem acolo. Facem programul de guvernare mâine, vă asigurăm că vom avea măsuri pe sănătate, pe energie. Avem discuția pe portofolii zilele viitoare, le veți vedea.
Negocierea este responsabilitatea premierului. Pentru susținere în Parlament se va discuta și cu USR și cu PSD. Nu este niciun pact cu PSD”, a anunţat şi preşedintele PNL, Florin Cîţu.
Joi, Kelemen Hunor spunea că nu este uzual ca un militar să fie numit în fruntea Guvernului
Joi, după consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Iohannis, preşedintele UDMR a avut nişte comentarii destul de dure la adresa soluţiei cu Nicolae Ciucă în fruntea Executivului.
Nu este uzual ca un militar să conducă un Guvern într-o ţară democratică, a declarat Kelemen Hunor.
„Am luat act de propunerea PNL-ului cu Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă este un militar excepțional care a muncit și a condus trupe în teatrele de război și respect pentru orice militar. Din acest punct de vedere lucrurile sunt simple și clare.
Nu este foarte uzual în țările democratice, niciun militar, fost militar, nu a condus guverne. Putem să găsim exemplul lui Charles de Gaules, dar erau alte perioade politice. Avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă. Poate nu pe termen foarte lung”, a precizat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR speră ca noul Guvern să treacă rapid de Parlament, săptămâna viitoare.
„Suntem deschiși să vedem și punctul de vedere al premierului interimar, președintele PNL. Vom discuta astăzi cu el. În cazul în care președintele Iohannis îl va propune pe Nicolae Ciucă, vom discuta și cu el. Suntem colegi în Guvern, chiar am lucrat bine.
Acesta este un principiu, în condiții normale nu prea sunt guverne conduse de militari, fie ei și în retragere. Vom lua o decizie în cursul zilei de astăzi. Mandatul va fi să ne așezăm la masă și să găsim o soluție. Important este dacă se poate, săptămâna viitoare să existe un vot în Parlament și să avem un guvern cu drepturi depline”, a adăugat preşedintele UDMR.