Exploziile din Crevedia au provocat numeroase victime. Familiile afectate vor primi, în urma unei ședințe de Guvern care urmează să aibă loc joi, 31 august, ajutoare de urgență de la stat.
Exploziile din Crevedia, ajutoare de urgență de până la 2.000 euro/lună
Exploziile din Crevedia au provocat numeroase victime. Proiectul de hotărâre de Guvern care urmează să fie votat astăzi propune acordarea de ajutoare. Însoțitorii victimelor care au fost transferate în străinătate vor primi o indemnizație de 2.000 euro/lună. Aceeași sumă va fi primită și de însoţitorii răniților tratați în România.
Suma lunară de 1.500 lei va fi acordată persoanelor rănite, care au fost între timp spitalizate şi externate.
Statul oferă și o indemnizație prin care dorește să le sprijine pe victimele singure și familiile cu locuinţe/gospodării/bunuri afectate de explozii. Pentru aceștia ajutoarele vor varia între 1.500 lei şi 10.000 lei. Ajutoarele de urgență vor depinde aici de gradul de afectare a bunurilor.
Alte obiective pe agenda Guvernului
Guvernul plănuiește să acorde joi o sumă totală de 1.283.200 lei pentru sprijinirea a 306 familii şi persoane singure, afectate de incendii.
Un alt punct pe agenda Guvernului este ratificarea Acordurilor de împrumut încheiate cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acestea au ca scop furnizarea de finanțare adițională pentru două proiecte. Unul este destinat îmbunătățirii managementului riscurilor de dezastre. Altul se referă la prevenirea și reducerea poluării în spațiul rural din România. De asemenea, Guvernul are în vedere ratificarea Acordului cu Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul apărării, acord semnat la New Delhi în data de 28 martie 2023.
Tot joi, 31 august, Guvernul plănuiește și să completeze pe bază de ordonanțe Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului. Tot azi va f completată și Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Aceasta va proroga de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024 termenul de asigurare a infrastructurii informatice naționale pentru operaţionalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).
Astăzi, Guvernul va adopta și ordonanţă cu privire la măsurile financiare destinate desfăşurării Programului naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Printre celelalte proiecte de pe ordinea de zi amintim o ordonanță privind regimul drumurilor și un proiect de hotărâre cu privire la lista medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.
Pe agenda Guvernului se află și subiectul referitor la inspecția tehnică și supravegherea prin acțiuni de inspecție tehnică în domeniul feroviar, inclusiv transportul cu metroul, metroul ușor, monoraiul și transportul urban, suburban și regional pe șine. Totodată, sunt luate în considerare modificările și completările aduse unor acte normative din domeniul educației.