Decizia finală privind banii cash și limita impusă acestora va fi luată, astăzi, în ședința de Guvern. Miniștrii se reunesc la Palatul Victoria pentru a stabili măsurile care îi vizează pe toți românii. Pe masa de lucru se află și proiectul privind sistemul public de pensii.
Banii cash și pensiile sunt în atenția Guvernului. Miniștrii se reunesc, joi, în ședință de lucru la Palatul Victoria. Pe masa discuțiilor se află proiectul legii pensiilor şi ordonanţa de modificare a plafoanelor privind banii cash.
Guvernul are în analiză în şedinţa de joi proiectul privind sistemul public de pensii. Guvernanții vor avea în vedere şi ordonanţa de urgenţă prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash.
În şedinţa Executivului se va afla în analiză proiectul legii sistemului public de pensii. În atenție se află și proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii nr. 70/2015. Este vorba de legea privind banii cash.
Banii cash și alte proiecte de lege, în atenția Guvernului
Guvernul mai are în vedere și legea care modifică legislaţia din domeniul asistenţei sociale. Actul normativ a devenit necesar ca urmare a efectuării controalelor la toate centrele rezidenţiale destinate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor vârstnice şi copiilor. Actul normativ vizează modificarea şi completarea legislaţiei privind acreditarea, licenţierea, monitorizarea şi controlul centrelor pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi.
Modificările din domeniul asigurării calităţii serviciilor sociale sunt nu doar din perspectiva asistenţei sociale. El este şi din perspectiva altor instituţii care au participat la efectuarea controalelor – din domeniul sănătăţii publice, al pazei contra incendiilor etc.
Guvernul mai discută și modificarea şi completarea Legii nr.312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii. Sunt vizate şi unele acte normative în domeniul financiar în vederea asigurării transpunerii prevederilor Directivei europene 2014/59/UE.
Instituirea impozitului suplimentar naţional, pe masa Executivului
În atenție mai este și proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni. Acesta prevede transpunerea Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022. Concret, sunt stabilite mai multe măsuri, între care instituirea impozitului suplimentar naţional.
„Ca regulă generală, impozitul suplimentar se datorează în jurisdicţia societăţii-mamă finale a unei întreprinderi multinaţionale. Prin exercitarea opţiunii de aplicare a impozitului suplimentar naţional, impozitul reprezentând diferenţa dintre cota minimă de 15% şi cota efectivă de impozitare determinată la nivelul filialelor din România ale întreprinderilor multinaţionale cu sediul în străinătate se va plăti în România, şi nu în jurisdicţia unde este înregistrată societatea-mamă finală.
Prin urmare, România va avea dreptul de a încasa diferenţa de impozit, aceasta nemaifiind colectată în jurisdicţiile societăţilor-mamă a grupurilor de întreprinderi multinaţionale respective, prin aplicarea regulii generale IIR”, se precizează în expunerea de motive care se află în atenția Executivului.
Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor
Un alt subiect este ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Planului de amenajare a spaţiului maritim. Mai există și o Hotărârea de Guvern care vizează aprobarea Strategiei naţionale de ordine şi siguranţă publică 2023 – 2027. Acesta din urmă are ca scop general creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor. Se au în vedere 4 piloni.
E vorba de Prevenire şi Contracarare, Performanţă, Abordare integrată şi management operaţional, precum şi Rezilienţă instituţională. Sunt stabilite 5 obiective generale, cărora le sunt subsumate 23 de obiective specifice, 91 direcţii de acţiune şi 278 de activităţi concrete.
Guvernul urmează să aprobe şi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Registrului National de Publicitate Mobiliară. Declanşarea procedurilor de expropriere a unor imobile pentru realizarea mai multor proiecte de interes naţional. Pe listă se află „Reabilitarea liniei C.F. Frontieră – Curtici – Simeria”.
Mai este vizată și „Varianta ocolitoare Carei km 0+000-km 10+459”. Totodată, se are în vedere și „Varianta ocolitoare a municipiului Arad – Est”. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Lucrări de investiţii în cazarma 2749 Mangalia” – se află pe ordinea de zi a Executivului.
Bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului
Executivul urmează să aloce o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023. Se urmărește suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Măsura e necesară pentru finanţarea cheltuielilor cu materiale şi prestări de servicii cu caracter medical. Executivul are în primă lectură două proiecte de ordonanţă de modificarea şi completarea unor acte normative. Este vizat domeniul fondurilor europene nerambursabile. Mai este avută în vedere și Legea concurenţei nr. 21/1996.
Executivul mai discută şi un proiect de hotărâre pentru alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Totodată, vor fi aprobate mai multe hotărâri pentru acordarea cetăţeniei române unor sportivi.
Executivul va discuta şi mai multe memorandumuri. Acestea fac referire la aprobarea negocierii Programului de colaborare între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan în domeniul educaţiei. Se are în vedere și aprobarea negocierii contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii. Valoarea este de 600 milioane euro.