Camera Deputaților și Senatul s-a reunit, luni, în ședința solemnă consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional, după care a fost ţinut un moment de reculegere.
Cu această ocazie, şeful statului Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului – Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor), premierul Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare vor susţine alocuţiuni.
Parlamentul va adopta, în această şedinţă, o Declaraţie consacrată marcării a 30 de ani de la victoria Revoluţiei Române din 1989.
La şedinţa solemnă participă fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, Custodele Coroanei, Margareta, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reprezentanţi ai BNR, şefi ai misiunilor diplomatice străine acreditaţi la Bucureşti, precum şi membri ai Guvernului.
De asemenea, la şedinţa Parlamentului sunt prezenţi membri ai Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, printre care: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Răzvan Theodorescu, Dan Toader, Dorel Vişan, Dan Voinea, Emilian Cutean, Cazimir Ionescu, Alexandru Mironov, Dumitru Mazilu, Romeo Raicu. Luni dimineaţă, Birourile permanente reunite au aprobat solicitarea Institutului pentru participarea acestora la şedinţa solemnă.
„Cu un singur lucru am rămas însă datori: nu am aflat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în timpul revoltei anticomuniste din 1989. Jerta şi sacrificiul românilor care au stat cu piepturile goale în faţa gloanţelor, a tancurilor şi a celor mai îngrozitoare forme de tortură nu pot rămâne fără răspuns la întrebrările fundamentale care vizează Revoluţia”, a spus Iohannis.
Acesta a adăugat că „statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului, iar aceasta este o piatră de încercare pentru justiţia română”. Klaus Iohannis a mai spus că aflarea adevărului e o necesitate pentru victime şi urmaşii lor, pentru români, pentru viitorul nostru comun.
„O democraţie veritabilă este construită pe bazele adevărului şi ale dreptăţii, iar această restanţă majoră a justiţiei române reprezintă o fantomă care ne va urmări multă vreme de acum încolo. Aşadar justiţia trebuie să stabilească adevărul şi să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi”, a susţinut el.
”Doar împreună vom reaşeza valorile în societatea noastră! În ultimii ani, tentativele disperate ale unor politicieni de a promova cultura minciunii şi de călca în picioare principiile şi valorile europene au eşuat lamentabil. Folosind un drept câştigat prin sânge, votul, românii au trasat clar direcţia pe care ţara noastră trebuie să o urmeze. Este un drum de la care nu avem voie să ne mai abatem!”, a declarat preşedintele Iohannis.