Poliţia Capitoliului, sediul Congresului american unde au pătruns pe 6 ianuarie susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump, a declarat miercuri că are informaţii despre o ”posibilă intenţie a unei miliţii” de a ataca joi această instituţie, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
”Luăm informaţiile în serios”, mai susţine poliţia Congresului într-un comunicat, adăugând că lucrează împreună cu celelalte agenţii ale SUA ”pentru a împiedica orice ameninţare la adresa Capitoliului”.
”Ţinând cont de natura sensibilă a acestor informaţii, în acest stadiu nu putem oferi mai multe detalii”, se mai menţionează în textul difuzat.
Acest anunţ vine în contextul în care membri ai mişcării conspiraţioniste QAnon pretind că joi, 4 martie, este data când Donald Trump va fi învestit pentru al doilea mandat de preşedinte al SUA. Până în anul 1933, preşedinţii americani erau învestiţi pe 4 martie, nu pe 20 ianuarie cum se procedează în prezent.
Poliția Capitoliului a primit informații privind un posibil atac
Marţi seară, Poliţia Capitoliului anunţase că a fost atenţionată cu privire la ”informaţii preocupante pentru 4 martie”, după ce luni responsabilul serviciilor însărcinate cu protocolul şi securitatea Congresului, Timothy Blodgett, le-a trimis parlamentarilor un mesaj prin care îi informează că lucrează în strânsă cooperare cu poliţia în privinţa informaţiilor ”legate de 4 martie şi de posibilele manifestaţii din jurul a ceea ce unii numesc ”adevărata zi a învestiturii”.
Poliţia Capitoliului a consolidat deja protecţia acestei clădiri în urma incidentelor din 6 ianuarie.
În atacul din 6 ianuarie, Departamentul Justiţiei din SUA a inculpat peste 300 de persoane pentru capete de acuzare care merg de la conspiraţie pentru atacarea poliţiei până la obstrucţionarea activităţii Congresului. Asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie s-a soldat cu cinci morţi.
Cel puţin 18 persoane asociate cu mişcarea de extremă dreapta Proud Boys au fost inculpate, la fel ca şi nouă indivizi care au legături cu miliţia antiguvernamentală cunoscută sub numele de Oath Keepers, care sunt acuzaţi că au conspirat încă din noiembrie pentru a lua cu asalt Capitoliul şi a-l împiedica pe Biden să devină preşedinte.
Simpatizanţii fostului preşedinte Trump au făcut în repetate rânduri afirmaţii nefondate că atacatorii erau de fapt falşi susţinători ai lui Trump care ar aparţine mişcării de extremă stânga Antifa, prescurtare de la anti-fascişti.