Deşi IPO-urile care au loc anual de la Bursa din Bucureşti se numără pe degetele unei singure mâini (sau poate tocmai de aceea), tot mai multe companii româneşti, mai mici sau mai mari, iau în calcul varianta listării la burse din străinătate.
Până acum, nu au fost prea multe care să fi materializat această intenţie, însă viitorul ar putea aduce schimbări. În momentul de faţă, există două companii care operează cu precădere în România şi care sunt listate pe pieţe de capital din străinătate. Cea mai importantă este A&D Pharma, admisă în octombrie anul trecut la tranzacţionare la Bursa de la Londra, având în acest moment o valoare de piaţă de circa 416 milioane de euro. Cea de-a doua este fondul de investiţii imobiliare Fabian Romania (tranzacţionat însă pe piaţa AIM, cu cerinţe mai mici), înregistrat în Channel Islands şi având o valoare de piaţă de aproape 70 de milioane de euro. Fabian Romania mai este listat şi la Bermuda Stock Exchange.
De ce a ales A&D Pharma Londra, unde a avut mai puţin de 200 de tranzacţii în ultima lună, şi nu Bucureştiul, unde ar fi avut cu siguranţă mai mult de 200 pe zi? „A fost aleasă Londra deoarece este centrul pieţelor de capital din Europa“, afirmă Dragoş Dinu, directorul general al A&D Pharma. „Majoritatea analiştilor care acoperă la nivel internaţional industria din care facem parte sunt localizaţi la Londra; astfel, această alegere a venit în mod natural, pentru a genera o tranzacţionare eficientă a acţiunilor companiei şi atenţia necesară din partea comunităţii internaţionale de investiţii“, explică el. De când a fost listată la Londra, preţul acţiunilor nu a crescut aproape deloc.
Capitala financiară a Europei atrage şi alţi manageri de companii, de-a lungul timpului gândindu-se la listarea la Londra (unele încă mai iau în calcul varianta) Romtelecom, Transelectrica, Fondul Proprietatea şi, mai nou, mai multe companii private, majoritatea din domeniul farmaceutic.
„Nu este vorba de o modă, ci de calcule reci şi simple“, spune Dragoş Neacşu, director în cadrul Deloitte and Touche. „Dincolo de patriotismul local, un proprietar de companie trebuie să privească lucrurile în ansamblu. Costurile legate de listare sunt mai mari în România faţă de alte pieţe, iar raportul calitate/preţ pentru companiile care aleg să se listeze este mai bun acolo. Pe piaţa românească încă mai există, din păcate, volatilitate indusă artificial, lipseşte o prezenţă consistentă a investitorilor instituţionali, iar lichiditatea este scăzută“, explică Neacşu.
Transelectrica a avut de plătit anul trecut circa trei milioane de euro pentru listare, în urma căreia au atras 35 de milioane de euro, iar Flamingo a cheltuit aproximativ 600.000 de euro pentru a strânge 12 milioane de euro în urma IPO-ului. „Obţinerea autorizării durează şi ea mai puţin pe pieţele mai dezvoltate. La Londra, prospectul poate fi autorizat la 30 – 45 de zile de la luarea deciziei, pentru că procesul este mai bine pus la punct, este vorba de o rutină bine stabilită. Nici vorbă de patru-cinci-şase luni, cum se întâmplă la noi. Accentul se mută de pe intermediere pe pregătirea ofertei, şi pe pregătirea companiei pentru tranzacţionare“, adaugă Dragoş Neacşu.
Nu sunt însă numai avantaje în listarea la o bursă din străinătate. „Pe pieţele mari, există o mare densitate de societăţi, multe fiind nume importante la nivel internaţional“, spune Septimiu Stoica, preşedintele BVB. „Investitorii de pe acele pieţe se uită mai ales la astfel de emitenţi, şi mai puţin la outsideri, veniţi din locuri exotice“, completează el. Potrivit lui Septimiu Stoica, tendinţa de a lua în calcul listarea la burse mai mari nu este specifică României, ci este prezentă şi în alte ţări cu piaţă de capital mai puţin dezvoltată. Experienţa de până acum a demonstrat însă că societăţile care s-au listat în afara ţării de origine s-au întors în cele din urmă la matcă, listându-se şi la burse autohtone. În plus, preşedintele Bursei precizează că scopul principal al listării la bursă, obţinerea de finanţare, poate fi atins fără probleme în România, dovada cea mai bună fiind succesul de care s-au bucurat ultimele oferte publice iniţiale derulate la BVB, majoritatea fiind suprasubscrise.
416
milioane de euro este valoarea de piaţă a singurei companii româneşti listate pe piaţa principală, la Bursa de Valori de la Londra. Capitalizarea acţiunilor disponibile la tranzacţionare este de 141 de milioane de euro
Tranzacţii puţine, dar de valori mari
NUMĂRUL DE TRANZACŢII cu acţiuni ale A&D Pharma a fost, în ianuarie, mai mic de 200, fiind însă în creştere faţă de lunile decembrie şi noiembrie.
CIFRA este comparabilă cu numărul de tranzacţii generate într-o singură zi la Bursa de la Bucureşti de companii de importanţă medie, sau chiar de companii ceva mai răsărite de la Rasdaq. Valoarea tranzacţiilor, ce-i drept, a fost mult mai mare decât sumele vehiculate la BVB.