"Cred că este momentul corect să ne uităm la acordul existent şi să vedem câteva elemente ale viitorului acord. După cum am discutat cu premierul, cu guvernatorul BNR, vom alege să avem un nou acord cu FMI, pentru un an sau doi, vom vedea. Acum, aş vrea să ştiu care este imaginea dvs. despre actuala situaţie, în special despre creştere şi stabilitatea macroeconomică", a spus Băsescu, în debutul întrevederii cu delegaţia FMI.
Erik de Vrijer, cel care conduce delegaţia FMI, a făcut câteva precizări cu privire la situaţia macroeconomică a României.
"Suntem foarte bucuroşi să ne întoarcem în România. Vremea e mai bună aici decât furtunile de la Washington şi New York", a spus oficialul FMI. El a adăugat că este o vizită de început, înaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie şi a formării noului guvern de la Bucureşti.
"Suntem aici ca să schimbăm păreri cu dvs şi să vedem cum se dezvoltă programul şi situaţia macroeconomică. Aţi vorbit despre creştere, creşterea de anul acesta este mai degrabă moderată faţă de cea de anul trecut, asta şi din cauza situaţiei din agricultură. Uitându-ne mai departe, se pare că şi în 2013 creşterea va rămâne modestă", a afirmat Erik de Vrijer.
El a precizat că acest lucru se întâmplă nu doar din cauza situaţiei din agricultură, ci şi pentru că există dificultăţi în privinţa utilizării fondurilor europene pentru investiţii. Oficialul FMI a subliniat că investiţiile reprezintă "cheia" creşterii economice şi că o creştere modestă pentru România în 2013 este cauzată şi de întârzierile în reformele structurale.
"Dacă ne uităm la stabilizarea macroeconomică, credem că un efort foarte important a fost făcut pentru păstrarea bugetului sub control", a spus Erik de Vrijer, punctând că şi perspectivele în privinţa deficitului arată că acesta se va menţine sub 3%. Erik de Vrijer a vorbit şi despre perspectiva ca anul viitor să avem o "normalizare" în ceea ce priveşte politica fiscalităţii.
"Situaţia arieratelor este încă greu de ţinut sub control, dar Guvernul a luat măsuri, inclusiv prin rectificarea bugetară şi noi suntem încrezători că aceste ţinte vor fi atinse", a adăugat expertul FMI.
Potrivit lui Erik de Vrijer, Guvernul trebuie să lucreze şi în privinţa fondurilor europene. Traian Băsescu a primit joi, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.