Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a primit asigurări, de la Ministerul Finanţelor că nu se va pune problema introducerii impozitului forfetar la agenţiile de turism, a declarat Corina Martin, preşedintele ANAT, care a explicat că o astfel de măsură nu s-ar fi pretat la tipul de servicii pe care agenţiile le oferă.

„Noi nu suntem nici pompe funebre, nici şaormării în staţiuni turistice. Vorbim de pachete de servicii pe care le creăm, iar ca să vindem un pachet trebuie să avem contracte în spate cu hotelieri şi companii aeriene. Dacă nu efectuăm plata către acestea, este clar că turistul care ne-a plătit nouă nu va beneficia de acele servicii şi am da faliment toţi pentru că ne-ar reclama toată lumea la Protecţia Consumatorului”, a explicat, pentru capital.ro, Corina Martin.

ANAT a solicitat clarificări de la minister, după ce surse din Guvern au declarat că restaurantele, hotelurile, agenţiile de turism şi turoperatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar.

Preşedintele ANAT a precizat că se pare că ar fi fost o eroare introducerea agenţiilor de turism în lista aflată în discuţia autorităţilor şi că, de fapt, nici nu s-a pus problema. „Însuşi Ministerul Finanţelor recunoaşte că nu poate fi vorba de introducerea categoriei noastre la lista de activităţi propuse”, a completat Martin.

O astfel de măsură ar fi însemnat omorârea agenţiilor mici şi mijlocii şi a celor recent înfiinţate, care se străduiesc de altfel să vândă şi turism românesc, este părerea preşedintelui ANAT, „or într-un an de criză, statul trebuie să vină cu măsuri care să sprijine privatul şi nu… să-l îngroape, dacă tot vorbim de pompe funebre”.