Mediatizarea excesivă a situaţiei actuale a sistemului public de pensii şi afirmaţia că este în colaps nu este o abordare corectă faţă de tineri, pentru că duce la descurajarea acestora, a declarat, marţi, Ileana Ciutan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice din România (CNPP), la o conferinţă de specialitate.
"Se face o mediatizare excesivă pe această situaţie actuală a sistemului public de pensii şi se spune obsesiv că sistemul de pensii publice este în colaps. Nu mi se pare o abordare corectă faţă de tineri. Este de fapt o descurajare. Este de fapt o acceptare a unor salarii la gri sau poate la negru. Este o neîncredere totală în cele două sisteme: public şi privat. Nimeni nu se aşteaptă să aibă la bătrâneţe o rată de înlocuire a veniturilor din activitate şi atunci nimeni nu acordă atenţia cuvenită venitului pe care îl are zi de zi", a spus Ileana Ciutan.
Potrivit sursei citate, în toate ţările, în sistemul public de pensii există o garantare de către stat, iar în România, deşi există un deficit major şi o cheltuială mult mai mare decât ceea ce se colectează, pensiile sunt asigurate din bugetul de stat şi veniturile sistemului de pensii sunt constituite din contribuţii şi contribuţie de la bugetul de stat.
Ileana Ciutan susţine că pensia din sistemul public de pensii este una de subzistenţă, iar nivelul pensiei medii pe sistem este de 883 de lei. Aceasta afirmă că nivelul pensiei a fost influenţat de preluarea agricultorilor în sistemul public.
De asemenea, preşedintele CNPP a subliniat că vârsta medie de pensionare este în acest moment de 59,6 de ani pentru bărbaţi şi de 57,9 de ani pentru femei, iar în prezent în România sunt 5,1 milioane de pensionari.