Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va propune săptămâna viitoare ca UE să sprijine Ucraina cu până la 18 miliarde de euro în 2023.
Sprijin de până la 18 miliarde de euro pentru Ucraina
Von der Leyen l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de planul său într-o discuţie telefonică avută duminică, se precizează într-un comunicat de presă al CE. Ambii lideri au recunoscut importanța asigurării unei finanțări previzibile și regulate a funcțiilor esențiale ale statului.
Suma totală va fi echivalentul unei asistenţe financiare a UE de până la 1,5 miliarde de euro pe lună anul viitor.
„Ajutorul, sub forma unor împrumuturi pe termen lung extrem de avantajoase, cu acoperirea costurilor dobânzilor, va funcţiona şi pentru a sprijini reformele şi drumul Ucrainei spre aderarea la UE”, se mai menţionează în comunicat.
„Pachetul financiar al UE va trebui combinat cu sprijin similar de la alţi mari donatori”, a adăugat Bruxellesul.
Sprijin umanitar pe perioada iernii
De asemenea, președinta CE, Ursula von der Leyen a confirmat eforturile depuse în prezent de UE pentru a continua să ofere sprijin umanitar imediat Ucrainei, în special în timpul iernii. Ea a reiterat faptul că UE este angajată pe termen lung în sprijinul acordat Ucrainei.
Liderii UE au decis în iunie să sprijine Ucraina cu nouă miliarde de euro pentru a acoperi nevoile financiare imediate ale ţării după invazia rusă. Până acum au fost alocate împrumuturi de trei miliarde de euro, alte trei miliarde urmând să fi transferate până la sfârşitul anului.
Comunicatul de presă al CE nu explică dacă cele trei miliarde rămase vor face parte din propunerea de 18 miliarde de euro, precizează DPA.
De la începutul războiului, UE a oferit Ucrainei ajutor financiar, militar şi umanitar.
Ce au mai discutat cei doi lideri
De asemenea, președinta CE și liderul de la Kiev au discutat despre importanța asigurării faptului că exporturile agricole ale Ucrainei pot fi distribuite în lume.
Pe lângă sprijinul deplin pentru eforturile ONU de a ajunge la un acord cu Rusia cu privire la inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, liderii au discutat, de asemenea, despre planurile de extindere a capacităților culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, care au fost folosite până în prezent pentru a transporta marea majoritate a exporturilor agricole și neagricole ucrainene de la începutul războiului cu Rusia.
În cele din urmă, liderii au discutat despre consolidarea sancțiunilor, precum și despre rolul negativ jucat de sprijinul acordat Rusiei de către Iran și despre modul în care se poate răspunde.