Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, iniţierea unui dialog cu Rusia pentru reluarea exporturilor de grâu din Ucraina şi evitarea agravării crizei alimentare pe plan internaţional.

Ursula von der Leyen, acuzații dure la adresa Rusiei

Aceasta a denunţat blocada impusă de Forţele Navale ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră.

„În Ucraina ocupată de Rusia, armata Kremlinului confiscă cerealele şi utilajele agricole”, a afirmat Ursula von der Leyen în discursul rostit marţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, acuzând Moscova că utilizează alimentele şi energia ca arme.

„Rusia utilizează alimentele pentru a exercita presiuni, pentru a face demonstraţie de forţă. Trebuie să încercăm să negociem cu Rusia pentru a obţine posibilitatea reluării exporturilor de grâu din Ucraina”, a subliniat Ursula von der Leyen, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Numeroase ţări din Africa şi Orientul Mijlociu sunt dependente de cerealele din Ucraina şi riscă să fie afectate grav de blocada navală impusă de Rusia.

Kremlinul acuză Occidentul pentru declanșarea crizei alimentare mondiale

Administraţia Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că este dispusă la redeschiderea porturilor ucrainene dacă naţiunile occidentale anulează sancţiunile impuse exporturilor ruse.

„Principala cauză a crizei alimentare sunt sancţiunile impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care limitează libertatea desfăşurării activităţilor comerciale, mai ales în cazul produselor alimentare, inclusiv în cazul grâului. Prin urmare, dacă partenerii noştri vor o soluţie, este necesar să rezolve şi problemele asociate restricţionării prin sancţiuni a exporturilor ruse”, a declarat joia trecută Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

36 de țări depind de Rusia și Ucraina pentru importul de grâu

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din livrările globale de grâu.

Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus – care a susținut Moscova în război și care se află, de asemenea, sub sancțiuni – reprezintă peste 40% din exporturile globale de potasă, un nutrient vegetal.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că 36 de țări se bazează pe Rusia și Ucraina pentru mai mult de jumătate din importurile lor de grâu, inclusiv unele dintre cele mai sărace, printre care Liban, Siria, Yemen, Somalia și Republica Democratică Congo.