„A sosit timpul să gestionăm problema migrației împreună, cu un nou echilibru între responsabilitate și solidaritate. Vechiul sistem de gestionare nu mai funcționează. Acesta este un nou început pentru UE. Astăzi propunem o soluție europeană pentru a reconstrui încrederea între statele membre și pentru a restabili încrederea cetățenilor în capacitatea noastră de a ne administra ca Uniune”.
Într-un discurs care a durat puțin peste 4 minute, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat noul și mult așteptatul plan european privind azilul și migrația. “Trebuie să echilibrăm multe interese. Europa trebuie să abandoneze soluțiile ad hoc. Acest pachet complex reflectă un echilibru rezonabil: dacă împărtășim cu toţii beneficiile, să împărțim şi povara. UE și-a demonstrat deja în alte domenii capacitatea de a lua măsuri extraordinare pentru a concilia perspective divergente. Acum este momentul să acceptăm provocarea de a gestiona migrația în comun, cu un nou echilibru între solidaritate și responsabilitate”.
Planul, care a fost prezentat apoi în detaliu de către vicepreședinta Margaritis Schinas și de către comisarul UE Ylva Johansson nu prevede transferurile obligatorii ale migranților debarcați pe coastele UE către alte țări ale Uniunii Europene, așa cum a solicitat guvernul italian, însă oferă statelor posibilitatea de a decide dacă să primească migranții care au debarcat în altă parte sau să le finanțeze repatrierea. După-amiază, premierul Giuseppe Conte a scris pe Twitter că pactul este un „pas important către o politică migrațională cu adevărat europeană”, specificând totuși că „avem nevoie de certitudine în privinţa repatrierilor și relocărilor: țările de sosire nu pot gestiona singure fluxurile în numele Europei”, potrivit Corriere della Sera.
Republica Cehă a intervenit imediat, anunţând că respinge „orice redistribuire obligatorie a migranților între statele membre ale UE”. Ministrul de interne Jan Hamacek (CSSD, social-democrați) a exclus posibilitatea de a accepta orice formă de obligație de primire a migranților: „Suntem împotriva acestei formule. Nu vom fi de acord cu nicio propunere care să conțină obligația de relocare”.
Screening înainte de intrare
Comisia propune introducerea, în primul rând, a „unei proceduri integrate de frontieră”, care include pentru prima dată un control înainte de intrare în scopul identificării tuturor persoanelor care trec frontierele externe ale UE fără autorizație, sau care au fost debarcate după o operațiune de căutare și salvare”, se specifică într-un comunicat. Acest lucru va presupune şi efectuarea unor „controale sanitare și de siguranță, luarea amprentelor digitale și înregistrarea în baza de date Eurodac”.
După examinare, migranții „vor putea fi tratați în cadrul procedurii corecte, atât la graniță pentru anumite categorii”, cât și „ca parte a unei proceduri normale de azil” pentru cei care solicită statutul de refugiat. Scopul este de a lua „decizii rapide privind acordarea azilului, sau de a-i repatria”, promite Comisia.
„Toate celelalte proceduri vor fi îmbunătățite și vor fi supuse unei monitorizări și unui sprijin operațional mai puternic din partea agențiilor UE”, care vor utiliza o infrastructură digitală pentru a monitoriza aplicațiile.