Parlamentul a decis ca votul pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, urmăriţi penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru, să fie pe 9 decembrie.
Astăzi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a celor doi. În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, şefa DNA l-a sesizat pe procurorul general al României pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a lui Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, acesta fiind trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, şi a lui Ioan Oltean, pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit unui comunicat al DNA, în 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Crinuţa Dumitrean – preşedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru) prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de aproape 62.000 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Mihai Rotaru.
Procurorii susţin că terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.
'Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă', au constatat anchetatorii.
DNA precizează că din probele administrate a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP, Crinuţa Dumitrean, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea lui Rotaru.
'În schimb, cesionarul Rotaru i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii', au reţinut procurorii.
Cererilor transmise le-au fost ataşate referatele întocmite de procurorii DNA care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul, în copie certificată.
În acest dosar au fost reţinute şase persoane – omul de afaceri Mihai Rotaru, fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean, membrii Comisiei Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, şi un evaluator. AGERPRES