„Cum putem avea creștere economică fără creditul bancar?”, a fost întrebată președinta FMI de către Daniel Dăianu, care a făcut aluzie la acordul Viena.
Referindu-se la România și la regiune, Christine Lagarde a spus că dezintermedierea financiară și reducerea expunerii au fost necesare pentru ca acestea să ajungă la standarde rezonabile.
Președintele FMI a admis că pentru a avea creștere economică este nevoie de finanțarea prin bănci, rate de dobândă rezonabile, iar pentru aceasta ar fi nevoie de mai multe garanții.
Astfel, Lagarde crede că este nevoie de și de alte forțe care ar trebui angajate, cum ar fi statul, mai ales pentru ca IMM-urile să aibă acces la creditare cu costuri rezonabile.
Ea a recunoscut că în următorii câțiva ani băncile vor fi destul de preocupate pentru a se capitaliza, dar dezintermedierea trebuie să fie una rațională, fără o capitalizare prea rapidă. Implicarea statului ar însemna o minimizare a riscurilor.
Referindu-se la cultura evoluției riscurilor, Lagarde a spus că “e nevoie ca băncile să pună banii în riscurile economiei reale, nu doar în produse financiare”.
La rândul său, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, crede că acordul Viena se dorește a continua și prin invitarea/acceptarea băncilor comerciale la masa tratativelor.
Actualul acord Viena 2 se derulează printr-o coordonare și armonizare la nivelul autorităților de supraveghere a sistemul bancar pentru ca dezintermedierea să se producă moderat, transparent și coordonat.
Astfel, acordul Viena 2 ar putea continua într-o nouă formă, și anume prin invitarea reprezentanților băncilor comerciale la negocieri, adică a actorilor care efectiv pun banii la bătaie, cu scopul de a se înlătura piedicile care stau în calea reluării creditării.
“Sunt țări în care sunt probleme pentru reluarea creditării. E nevoie de timp. Băncile sunt preocupate de buffer. Acordul ar fi o încercare de a scoate aceste piedici din calea reluării creditării”, a spus Cristian Popa.
Christine Lagarde a precizat că România a cam depășit etapa dezintemedierii și acum trebuie să treacă la reluarea finanțării.