Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a făcut duminică un apel pentru o cooperare mai mare în rândul băncilor centrale din întreaga lume pentru a face faţă provocărilor ridicate de complexitatea şi interconexiunile dintre sistemele financiare, transmite Reuters.
'Dacă politicile sunt văzute numai dintr-o perspectivă naţională, am putea ajunge într-o lume a intervenţiilor ad hoc, mai puţin echilibru şi potenţialul de a exporta instabilitatea financiară', a declarat Lagarde la o conferinţă organizată de Banca Central Europeană la Sintra, Portugalia. Criza financiară a arătat că acţiunile coordonate la nivel internaţional au ajutat la evitarea răspândirii turbulenţelor la economiile din întreaga lume', a adăugat Lagarde.
De asemenea, directorul FMI a apreciat că băncile centrale din întreaga lume ar trebui să ţină cont mai mult de stabilitatea financiară, pe lângă responsabilitatea lor principală de a ţine inflaţia la un nivel scăzut. 'Trebuie să continuăm să îmbunătăţim cadrul prudenţial pentru sectorul financiar astfel încât să nu împovărăm prea mult politica monetară. Însă acolo unde politicile macro-prudenţiale dau greş, politica monetară va fi nevoită să joace un rol mai mare decât în trecut pentru menţinerea stabilităţii financiare', a subliniat Christine Lagarde.
În ultimele săptămâni, FMI a făcut un apel către oficialii BCE pentru a lua în considerare măsuri de politică monetară mai agresive pentru a contracara riscul unei inflaţii mult prea scăzute. Majoritatea băncilor centrale ţintesc o rată a inflaţiei de aproximativ 2%. Problemele apar atunci când inflaţia coboară mult sub acest obiectiv, în acest caz datoriile gospodăriilor devin greu de finanţat iar companiile şi chiar guvernele îşi revizuiesc cheltuielile şi investiţiile.
Sursa: Agerpres