Justiţia franceză poate demara ancheta împotriva noului director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, pentru ”complicitate la fals şi la deturnare de bunuri publice” în afacerea ”Tapie- Credit Lyonnais” din 2008, a anunțat astăzi, oficial, Curtea de Justiție a Republicii, potrivit ziarului L´Express.
Comisia de Instrucţie a Curţii de Justiţie a Republicii a fost sesizată oficial pentru o anchetă privind rolul jucat în 2008 de Christine Lagarde, la acea dată ministru al economiei, într-un caz juridico-financiar legat de omul de afaceri Bernard Tapie, a precizat Parchetul general de pe lângă CJR.
Comisia de Instrucţie, compusă din trei magistraţi ai Curţii de Casaţie, va stabili dacă fostul ministru francez s-a făcut vinovat de ”complicitate la fals” şi ”complicitate la deturnare de bunuri publice”, infracţiuni pasibile de zece ani de închisoare şi de 150.000 de euro amendă.
În 2008, actualul director general al FMI a luat o decizie controversată: a renunţat să facă recurs la decizia unui tribunal de arbitraj, instanţă privată, care condamnase structura publică ce gestiona pasivele băncii Crédit Lyonnais la plata unor despăgubiri în valoare de 285 de milioane de euro, către magnatul Bernard Tapie.
În 1993, Tapie a vândut Adidas unui grup de investitori din care făcea parte şi Crédit Lyonnais. Peste doar un an, în urma unei decizii de lichidare judiciară vizându-l pe Tapie, controlul Adidas a fost preluat de către Robert Louis-Dreyfus, pentru circa 700 de milioane de euro. Bernard Tapie a contestat tranzacţia şi, în final, s-a ajuns la tribunalul de arbitraj.
Potrivit cotidianul "Le Monde", unul dintre judecătorii tribunalului de arbitraj avusese legături profesionale cu Bernard plata despăgubirilor, iar Lagarde ar fi ştiut acest lucru. Christine Lagarde riscă o condamnare la cel mult zece ani de închisoare şi o amendă în valoare de 150.000 de euro.
Avocatul său a declarat că Lagarde a informat boardul FMI în legătură cu posibilitatea de a face obiectul unei anchete încă de pe 28 iunie, când a fost desemnată director general al Fondului.
Cercetările în acest dosar promit să fie de durată şi, chiar dacă Christine Lagarde ar fi trimisă în faţa CJR, un proces nu ar avea probabil loc decât după mai mulţi ani.