FMI anticipează o creștere constantă a economiei globale

FMI anticipează o creștere constantă a economiei globale și o continuare a reducerii inflației, cu ocazia publicării unui update al raportului „World Economic Outlook”, a declarat vineri directorul general Kristalina Georgieva.

Georgieva a menționat că economia Statelor Unite se comportă „puțin mai bine” decât se anticipa inițial, chiar și în contextul unei incertitudini ridicate cu privire la politicile comerciale ale președintelui ales Donald Trump. Aceasta adaugă noi provocări economiei globale, care, în același timp, influențează creșterea dobânzilor pe termen lung.

Având în vedere că inflația se apropie de obiectivul stabilit de Rezerva Federală a SUA și că datele economice indică o piață a muncii stabilă, Georgieva a declarat că Fed poate aștepta noi date economice înainte de a decide asupra unor noi reduceri ale dobânzilor. În ansamblu, dobânzile sunt prognozate să rămână „la un nivel ridicat pentru o perioadă”, a adăugat Georgieva.

FMI va publica un update al raportului privind perspectivele economiei mondiale pe 17 ianuarie, cu câteva zile înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă. Comentariile Georgievei reprezintă un prim semn al actualizării previziunilor globale ale FMI, însă aceasta nu a oferit detalii suplimentare privind estimările exacte.

FMI a menținut prognoza de creștere globală pentru 2024 la 3,2%

În octombrie, FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru SUA, Brazilia și Marea Britanie, în timp ce a redus estimările pentru China, Japonia și zona euro, având în vedere riscurile legate de posibile conflicte comerciale, tensiuni geopolitice și o politică monetară mai strictă.

De asemenea, FMI a menținut prognoza de creștere globală pentru 2024 la 3,2%, dar a revizuit în jos prognoza pentru 2025, la 3,2%, din cauza unei încetiniri anticipate în economiile emergente. Organizația a avertizat, de asemenea, că pe termen mediu ritmul de creștere globală ar putea scădea la 3,1%, mult sub nivelul pre-pandemic.

„Nu este o surpriză faptul că, având în vedere importanța economiei americane, există un interes global față de politica economică a viitoarei administrații, în special în ceea ce privește tarifele, impozitele, dereglementarea și eficiența guvernamentală”, a declarat Georgieva.

„Această incertitudine este cu atât mai mare în ceea ce privește viitorul politicii comerciale, adăugându-se provocărilor cu care se confruntă economia globală, în special în regiunile și țările mai integrate în lanțurile de aprovizionare globale”, a adăugat ea.

Economia zonei euro ar putea stagna

FMI preconizează evoluții economice divergente între regiuni, cu o stagnare în Uniunea Europeană și o ușoară încetinire în India, în timp ce Brazilia se confruntă cu o inflație mai mare decât se anticipa. În China, a doua mare economie mondială, FMI prognozează continuarea presiunilor disinflationiste și dificultăți pe partea cererii interne, a explicat Georgieva.

Majoritatea țărilor vor trebui să adopte măsuri de austeritate pentru a corecta cheltuielile ridicate din perioada pandemiei și să implementeze reforme pentru a stimula o creștere economică durabilă.

„În majoritatea cazurilor, acest lucru poate fi realizat protejând în același timp perspectivele de creștere”, a subliniat Georgieva.

„Țările nu pot ieși din criză prin împrumuturi. Singura cale de ieșire este prin creștere economică”, a adăugat aceasta, subliniind că prognozele pe termen mediu pentru economia globală sunt cele mai scăzute din ultimele decenii.

Perspectiva economiei românești

În ceea ce privește România, FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere economică pentru 2024 la 1,9%, comparativ cu 2,8% estimat în aprilie. Totuși, FMI se așteaptă ca economia românească să accelereze în 2025, cu o creștere estimată la 3,3%.