În septembrie 2015, un comunicat DNA anunța că vicepreședintele ANAF Romeo Nicolae este pus sub acuzare pentru fapte de coruție. Potrivit comunicatului DNA remis la acea vreme, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF – Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală, în vara anului 2010, Romeo Florin Nicolae a pretins și primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro de la un denunțător, reprezentant al unei societăți comerciale, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra factorilor de decizie din cadrul ANAF pentru soluționarea favorabilă a unei contestații formulate de societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere.
Interesant este faptul că însuși Gelu Diaconu i-a cerut atunci premierului Victor Ponta să îl demită pe adjunctul său. “Având în vedere comunicatul DNA, prin care a fost anunțată dispunerea efectuării urmăririi penale față de domnul Nicolae Romeo-Florin, vicepreședinte ANAF, pentru suspiciune rezonabilă privind activitatea acestuia din vara anului 2010, când deținea funcția de consilier superior în cadrul ANAF – Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală și nu coordona activitatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală, am propus premierului Victor Ponta suspendarea acestuia din funcție, până la clarificarea situației”, a declarat atunci, Gelu Stefan Diaconu, președintele ANAF.
Citiți și: ANAF este acum o instituție condusă de un interimar, Daniel Diaconescu, un director din instituție.
Săptămâna aceasta, însuși șeful ANAF, alături de vicepreședintele Mihail Gogancea au fost puși sub acuzare în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, a transmis DNA. Potrivit comunicatului DNA, ca urmare a "demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ştefan, împreună cu vicepreşedintele A.N.A.F., Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată".
"Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului. Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare", a spus Diaconu.
Citiți și: VEZI AICI CE AVERE ARE NOUL ȘEF INTERIMAR AL ANAF
De asemenea, în aceeaşi perioadă exista pe procedura de avizare în Ministerul Finanélor Publice, care are drept de iniţiativă legislativă şi nu ANAF, aşa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau să rezolve această anomalie fiscală.
Oficialul ANAF afirmă că în perioada următoare va lucra "împreună cu echipa ANAF" la documente care vor fi depuse la Parchet şi făcute publice.
"Subliniez faptul că în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracţional vizat de procurori. Astăzi, şi în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public. În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a spus el.
Şeful ANAF atrage atenţia factorilor de decizie că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macrobugetară a statului român.
"Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credinţă, neştiinţă sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economică a României", a spsus el.
Preşedintele ANAF afirmă că are încredere în CSM şi DNA şi că va urmări cu atenţie rezolvarea "cu celeritate şi în deplină legalitate a dosarului".
ANAF este acum o instituție condusă de un interimar, Daniel Diaconescu, un director din instituție.
VEZI AICI CE AVERE ARE NOUL ȘEF INTERIMAR AL ANAF
CITEȘTE ȘI Șeful ANAF nu își dă demisia