Europa trebuie să rezolve criza datoriilor suverane astfel încât să nu pericliteze redresarea economică inegală, condusă de China şi statele emergente, au anunţat guvernatorii principalelor bănci centrale, reuniţi la adunarea anuală a BIS – Banca Reglementelor Internaţionale, (cu sediul la Basel, Elveţia), transmite Reuters.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că majoritatea discuţiilor s-au concentrat pe reglementarea şi supervizarea bancară, adăugând că reprezentanţii principalelor bănci centrale nu sunt alarmaţi.
Oficialii reuniţi la Basel şi-au exprimat încrederea că economia mondială se redresează datorită lichidităţilor masive injectate de băncile centrale în timpul perioadei de vârf a crizei financiare mondiale. Dar acum direcţiile sunt diferite, ducând la o redresare în mai multe viteze.
Unele bănci centrale, cum ar fi cele din Australia, Israel, Norvegia şi Brazilia, au înăsprit politica fiscală, în timp ce ratele dobânzilor în cele mai importante economii din lume vor fi menţinute la nivelul minim record până anul viitor.
Europa înregistrează cele mai slabe performanţe, deoarece suferă din cauza efectelor reducerii cheltuielilor fiscale. Unele slăbiciuni se constată şi în economia SUA, unde creşterea PIB-ului în primul trimestru din 2010 a fost mai slabă decât s-a estimat iniţial. Motorul creşterii economiei mondiale este China, care a introdus un curs mai flexibil al yuanului, după mulţi ani de discuţii pe acest subiect.
„Economia mondială arată o redresare în mai multe viteze, statele emergente, în special cele din Asia, fiind văzute ca lideri ai acestei redresări. Teoretic, va exista un impact semnificativ asupra creşterii, dar acest fapt va depinde de modul în care liderii Europei vor fi capabili să înfrâneze criza, adoptând unele programe ce vor restabili încrederea pieţelor. Va fi un act de echilibru delicat”, a explicat guvernatorul Băncii Centrale din Filipine, Amando Tetangco.
La reuniunea de la Basel au participat reprezentanţi a aproximativ 100 de bănci centrale şi organizaţii internaţionale, inclusiv preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi preşedintele Rezervei Federale americane, Ben Bernanke.
Un alt potenţial risc pentru economiei îl reprezintă extinderea noilor reglementărilor stricte pentru sectorul financiar, băncile avertizând că acestea riscă să obstrucţioneze creşterea deoarece instituţiile de creditare vor trebui să deţină mai mult capital şi prin urmare vor fi mai puţin capabile să împrumute firmele şi persoanele fizice.
Conducătorii companiilor de asigurări şi-au exprimat speranţa că autorităţile de reglementare vor fi de acord să nu includă şi asiguratorii în deciziile lor de reglementare.
„Nu sectorul asigurărilor este cel care creează temerile sistemice. Am susţinut foarte mult un model diferit de afaceri iar sectorul asigurărilor nu a fost la originea şi nici nu a amplificat criza”, a explicat secretarul general al Asociaţiei Internaţionale a administratorilor din asigurări, Yoshihiro Kawai.
SURSA: Agerpres