Deminitarii străini nu au voie cu avionul personal la funerariile Reginei Elisabeta a II-a
Șefii de stat care vor să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sunt nevoiți să respecte anumite restricții de protocol. În primul rând, aceștia vor putea fi însoțiți doar de soțiile lor sau de partenerele lor de viață deoarece va fi atât de aglomerat în Westminster Abbey încât va fi imposibil să participe mai mult de două persoane din fiecare ţară.
Pe data de 19 septembrie, aceștia se vor deplasa dintr-un loc situat în vestul Londrei la Westminster Abbey cu autocare escortate. Mașinile lor vor rămâne în vestul Londrei din motive legate de securitate şi din cauza restricţiilor de protocol.
„Vi-l puteţi imagina pe Joe Biden în autocar?”, ar fi scris, duminica trecută, un ambasador american la Londra, pe WhatsApp.
În ceea ce priveşte sosirea lor în Anglia, demnitarilor străini li se recomandă să folosească avioane comerciale. Aceștia au fost deja anunțați că aeroportul britanic Heathrow nu va fi disponibil pentru zboruri private. Totuși, liderii de stat care insistă să facă deplasarea cu avioane private vor fi nevoiţi să se orienteze către alte aeroporturi. Deplasarea cu elicopterul este strict interzisă din cauza numărului mare de zboruri din perioada respectivă.
Liderii de stat care nu pot participa la funerariile suveranei britanice pot desemna un reprezentant oficial pentru a merge la Londra, precum un ministru sau chiar pe premier, relatează agenția de știri Politico.
Procesul de înmormântare al Reginei Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a va fi dusă, miercuri, de la Palatul Buckingham la Westminster Hall. Acolo, sicriul ei va fi sprijinit pe un catafalc și va fi acoperit cu Steagul Regal. După ce va ajunge în Westminster Hall, va fi acoperit cu Coroana Imperială a statului britanic. Ulterior, cei prezenți vor putea să își ia la revedere de la suverana britanică.
Sicriul ei va fi depus în sala mare, cea mai veche parte a Palatului Westminster, în inima guvernului britanic. Ultimul membru al Familiei Regale care a fost dus în această sală a fost Regina Mamă, în 2002, când peste 200.000 de oameni au făcut coadă pentru a-i vedea sicriul, potrivit BBC.
Duminică dimineața, de la ora 10.00 (ora locală), sicriul ei va fi dus la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. Luni, acesta va fi dus în procesiune la Catedrala St Giles, unde va fi stat până marți. Sicriul ei va fi mutat, apoi, de la Edinburgh la Palatul Buckingham din Londra.
Miercuri, sicriul ei va fi mutat, din nou, de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, unde va rămâne până în dimineața funeraliilor de stat (ce vor avea loc pe data de 19 septembrie).
Pe 19 septembrie, la ora 10:44 (ora locală), o procesiune va duce sicriul de la Palatul Westminster la Westminster Abbey, unde va avea loc serviciul funerar de stat. După înmormântare, sicriul ei va fi dus, din nou, în procesiune de la Westminster Abbey la Wellington Arch. De acolo, se va deplasa la Windsor. Odată ajuns la Windsor, mașina mortuară se va deplasa la Capela St. George din Castelul Windsor pentru slujba de înmormântare.