Potrivit economica.net, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este într-o continuă schimbare. Nicu Marcu, noul președinte al instituției, a luat decizia ca salariile și pensiile private ale angajaților ASF să fie făcute iar publice. Acestea vor putea fi găsite în declarația de avere a fiecăruia.
Decizia ca acestea să fie secretizate a fost făcută la începutul anului, la finalul lunii ianuarie, atunci când șef la ASF era Leonardo Badea. ASF a putut secretiza aceste informații în urma avizului primit de la Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI).
Măsura este una asemănătoare cu cea implementată la Banca Națională a României, acolo unde Leonardo Badea a ajuns viceguvernator. În urma acestei explicații a ASF, Jandarmeria Română și Poliția Română au decis să facă același lucru bazându-se pe modelul BNR.
Salarii ASF
Salariile celor angajați la ASF pot ajunge la 10.000 de lei net. Dacă vorbim despre funcția de director de Direcție, acesta primește un salariu lunar între 25.000 – 30.000 de lei pe lună.
Salariul acesta este unul potrivit pentru cei care lucrează la ASF, având în vedere că aceștia au pe umeri o responsabilitate uriașă. În perioada în care cei care acum ocupă locuri de conducere au fost aduși la ASF, condițiile de angajare erau mai aprige decât acum.
Atunci, o persoană care dorea să se angajeze la ASF trebuia să aibă minim 7 ani de experiență în domeniul financiar și 5 ani de experiență într-un post de conducere.
Pe lângă cei care erau obligați să își declare veniturile, se află și cei care nu aveau prea multă experiență în zona financiară. Astfel de persoane ocupă, de obicei, postul de consilier sau consilier personal. După ce trece o anumită perioadă de acomodare acești angajați ajungeau să fie puși în funcția de șef la diverse sectoare precum pensii private, piața de capital și asigurări.
Odată ajunși aici, aceștia erau obligați, în trecut, să îți facă public veniturile dar măsura adusă de către Leonardo Badea și susținută de actualul prim-vicepreședinte Doina Dascălu, a făcut ca acest lucru să fie secretizat.
Un șef de cabinet poate avea un salariu care ajunge până la 50.000 de lei pe lună.