Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, participă în Beijing la un summit dominat de criza datoriei, a cărei rezolvare guvernul chinez afirmă că vrea s-o ajute pentru a evita ca ea să nu agraveze reducerea creşterii economice pe teritoriul său.
Prevăzut iniţial să aibă loc în octombrie, dar amânat din cauza crizei datoriilor suverane, summit-ul îi va reuni marţi pe preşedintele UE, pe cel al Comisiei Europeneşi pe premierul chinez Wen Jiabao, potrivit informează AFP. Cei doi conducători europeni vor fi primiţi miercuri, de asemenea, de preşedintele Chinei, Hu Jintao.
“China este neliniştită de criza datoriei, care se află într-un moment crucial”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Liu Weimin, iar exportatorii chinezi se tem că le vor fi reduse comenzile pe prima lor piaţă de desfacere.
În faţa îngrijorărilor exprimate faţă de o creştere a dependenţei Europei de China, un editorial din Cotidianul Poporului asigura luni că Beijingul nu are nicio intenţie ‘să cumpere Europa’.
“China nu numai că nu are intenţia sau capacitatea să cumpere Europa sau s-o controleze, aşa cum au afirmat unele ţări, ci este chiar favorablă monedei euro şi Uniunii Europene de la A la Z”, potrivit organului Partidului Comunist Chinez, care reia afirmaţii făcute la începutul lunii februarie de primul ministru Wen Jiabao. China şi-a exprimat în mai multe rânduri voinţa de a participa la Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), iar apoi la succesorul acestuia, Mecanismul European de Stabilitate (MES), care ar urma să intre în funcţiune în luna iulie, dar nu şi-a asumat niciun angajament în cifre, deşi rezerevele sale de schimb totalizează 3.200 de miliarde de dolari.
“Criza datoriei este pe cale de a fi rezolvată de membrii UE”, a asigurat Van Rompuy într-un interviu acordat luni publicaţiei China Daily, în care a subliniat că Europa contribuie la creşterea economică a Chinei cumpărându-i produsele. Un summit al afacerilor sino-european se va ţine, de asemenea, marţi în capitala chineză, la iniţiativa Camerei europene a comerţului în China.
“Am dori ca Europa să vorbească Chinei despre noua forţă a întreprinderilor sale, care ar trebui să permită o mai mare deschidere a pieţei chineze” în faţa societăţilor europene, a declarat secretarul său general, Dirk Moens, pentru AFP. “Pieţele noastre sunt deschise şi chinezii au acces la principalele noastre industrii”, a subliniat el.
Comisarul european al comerţului, Karel De Gucht, care a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că pregăteşte un proiect de lege împotriva protecţionismului chinez în domeniul pieţelor publice, va fi de asemenea prezent la summit.
Sursa: Agerpres