Șefiile TVR și Radio intră din ianuarie 2021 în malaxorul politic

La începutul anului 2021 va începe lupta politică între partide pentru un alt rând de funcții publice. Respectiv pentru conducerile celor două instituții media de stat, TVR și Societatea Română de Radio.

Ambele institutuții mass-media de stat sunt conduse, potrivit legii, de câte un Consiliu de Administrație compus din persoane care reprezintă partidele parlamentare.

Și din câte un reprezentat din partea Administrației Prezidențiale și a Guvernului

Concret, lupta se va da între PSD, PNL, USR-Plus, AUR și UDMR.

TVR este condus de peste cinci ani de zile de președinți susținuți de PSD. Societatea Română de Radio este condusă de opt ani tot de președinți propuși de PSD.

Abuzuri și derulări ilegale ai banilor publici

Scandalurile privind abuzurile de putere ale șefilor celor două instituții media de stat precum și neregularitățile privind gestionarea bugetelor mari ale TVR și Radio au grevat ani de zile activitatea acestora. Bugetele lor sunt alimentate din banul public.

Stau mărturile în acest sens Rapoartele Curții de Conturi care, în loc să fie discutate în Parlament, așa cum prevede legea, au fost îngrămădite ani de zile în sertarele șefilor Comisiilor de cultură, artă și mass-media din Parlament.

Indiferent că aceștia au fost parlamentari ai PSD sau ai PNL. Complicitatea politică a celor două partide privind atât gestionarea frauduloasă a banilor publici alocați celor două instituții media cât și abuzurile de putere ale șefilor TVR și Radio a fost totală.

PSD și PNL nu au fost interesate să schimbe conducerile TVR și Radio, implicit abuzurile reclamate de mai multe ori de Curtea de Conturi și de angajații celor două instituții media, deși era atributul lor. Șefiile TVR și Radio sunt numite dar și revocate de plenurile reunite ale Parlamentului.

Anul 2021 pare să aducă schimbarea așteptată de ani de zile de miile de angajați din TVR și Radio. Noul președinte al Comisiei de cultură, artă și mass-media din Camera Deputaților, Iulian Bulai de la USR, s-a manifestat public pentru schimbarea paradigmei.

Revelion la TVR de 140.000 de euro

Deputatul USR s-a pronunțat și împotriva abuzurilor șefilor numiți de PSD și acceptați de PNL. Este primul parlamentar din ultimii 10 ani care acuză public devalizarea bugetului din TVR. Doar un exemplu:

„Vom avea Revelion marca TVR, cu costuri de 69.000 euro. Doi actori principali. Aproape nimic suspect până aici (aproape).
Realitatea e însă alta: producția materialului de Revelion a fost făcută cu mijloacele și resursele TVR. Pentru că firmele celor doi actori nu pot produce material video sofisticat.”

„Rețeta perfectă pentru devalizat bugetul TVR: dai la două firme 70.000 de euro să facă un eveniment (sparte în contracte mai mici, ca să nu trebuiască să fie aprobate de CA), ele încasează banii, iar tu, TVR, te ocupi de toată producția efectivă. Ca să intre mii de euro din banul public în buzunarul unora care au luat instituția pe persoană fizică.”

„De fapt, de Revelion vom avea un show TV de 140.000 de euro. Suma încasată de firmă, plus munca efectivă, plătită în salarii și echipamente ale TVR, pentru a produce acest material. Zeci de mii de euro distracție din banii noștri”.

„Dna Gradea, omul lui Dragnea, trebuie să plece de la șefia TVR. Este nevoie de un nou Consiliu de Administrație, de un nou președinte, de o altă abordare a ideii de serviciu public,” a scris pe FB Iulian Bulai.

Pe 30 decembrie, deputatul USR s-a și întâlnit cu o parte a membrilor Consiliului de Administrație ai TVR și cu sindicatul Media Sind din instituție, opozanți ai actualei șefe a TVR, Doina Gradea. „Omul lui Dragnea,” după cum a postulat-o Bulai.

Ce a aflat Bulai de la delegația TVR? Că în aceste zile, Doina Gradea a numit-o pe fosta ei șefă de cabinet drept directoare la TVR Internațional, pe un operator fără experiența necesară ca director tehnic, pe șefa de la Arhive drept producător general. Și nu numai.

Deputatul USR Iulian Bulai vrea schimbarea șefiei TVR

El ne-a declarat că va aborda problema conducerilor TVR și Radio, mai ales a TVR, încă din ianuarie când Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară pentru votarea bugetului de stat.

Iar din februarie, când Parlamentul își va începe activitatea normală, va supune problema și în comisia de resort pe care el o conduce. Scopul lui: discutarea și votarea Rapoartelor de activitate ale TVR.

Potrivit legii, dacă Rapoartele de activitate pică la vot în plenurile reunite ale Parlamentului, atunci partidele parlamentare trebuie să-și delege noii reprezentanți în Consiliile de Administrație (CA) ale TVR și Radio.

Nici un partid nu a vrut depolitizarea TVR și Radio

Bulai a recunoscut că va fi o sarcină foarte grea. Locurile din CA sunt repartizate conform unui algoritm politic, partidelor parlamentare. Respectiv, va începe lupta între partide pentru controlul politic al TVR și Radio. Adică, pentru încă un rând de funcții.

Asta prevăd legile de funcționare ale TVR și Radio. Legi foarte vechi, votate la începutul anilor 90 și pe care nici un partid nu a fost interesat să le schimbe. Nimeni nu a dorit depolitizarea TVR și Radio.

Jurnaliștii și angajații din TVR s-au declarat optimiști în urma discuțiilor cu președintele Comisiei de cultură, artă și mass-media din Camera Deputaților, deputatul USR Iulian Bulai.

Ne-au spus că numai faptul că acesta i-a primit, i-a ascultat și s-a angajat să schimbe situația actuală reprezintă un pas mare. De care nu s-au bucurat din partea PNL sau PSD.

Rămâne ca deputatul USR să-și respecte angajamentele luate personal. Precum și promisiunile electorale ale USR-Plus din campanie privind reformarea instituțiilor. Până acum, USR-Plus au adoptat tot practicile politice consacrate.