Germania nu observă vreo slăbiciune în regimul politic al lui Vladimir Putin
Șeful Agenţiei de Informaţii din Germania, Bruno Kahl, a mărturisit luni, 22 mai 2023, că nu a observat vreo fisură în regimul politic al lui Vladimir Putin, iar criticile publice privind gestionarea războiului din Ucraina sunt dispute de rutină în cadrul cetățenilor ruși, dar nu reprezintă o ameninţare pentru președintele Rusiei.
„Rusia este încă capabilă să ducă un război pe termen lung. Nu vedem nicio fisură în sistemul Putin”, a declarat, luni, Bruno Kahl la Academia Federală pentru Politica de Securitate, relatează German Press Agency.
Potrivit spuselor sale, armata Rusiei are suficiente echipamente militare şi muniţie pentru a duce un război pe termen lung, dar are anumite vulnerabilităţi, precum performanţa forţelor armate. În ciuda acestui fapt, strategia pe termen lung a lui Vladimir Putin ar putea învinge, dacă Occidentul nu va sprijini armata Ucrainei într-un mod organizat.
Germania a anticipat că va începe războiul din Ucraina
Acesta a recunoscut, totodată, că Agenţia de Informaţii din Germania ştia că Rusia va lansa „o operațiune militară specială” în Ucraina cu două săptămâni înainte de data izbucnirii sale (24 februarie 2022).
Potrivit spuselor sale, Agenția de Informații din Germania şi-a bazat estimările pe faptul că decizia de a ataca Ucraina a fost luată, în cele din urmă, de Vladimir Putin, care a luat în considerare şi alţi factori, nu doar „numărul rachetelor sau al tancurilor”.
„Cu aproximativ 14 zile înainte de începerea războiului am detectat fenomene care nu puteau fi interpretate în alt mod”, a recunoscut Bruno Kahl, potrivit sursei citate anterior.
„Eșecul armelor-minune ale Rusiei înseamnă pentru Putin sfârșitul jocului”
Richard Kemp, colonel și fost comandant de infanterie, a realizat recent un articol pentru „The Telegraph” în care a povestit momentul în care se afla la Kiev și a văzut eșecul „armelor-minune” ale armatei Rusiei.
„Luni seara, mă aflam la Kiev în momentul în care capitala Ucrainei a fost ținta celui mai mare atac cu rachete de la începutul războiului. Demersul nu a fost doar o simplă tentativă de a teroriza orașul. Venit aproape imediat după vizita președintelui Zelenski în Europa, soldată cu noi garanții pe tema ajutorului militar, atacul a fost o demonstrație de forță din partea unui dictator rus tot mai contestat.
În doar o jumătate de oră, orașul a fost atacat dinspre nord, dinspre sud și de la est. În atac au fost implicate rachete balistice, drone iraniene de tip Shahed, rachete supersonice de croazieră de tip Kalibr, lansate de pe vase de război din Marea Neagră, și rachete supersonice Kinjal, lansate de la bordul unor avioane de tip MiG-31K.
Pentru Putin, rezultatul acestui atac susținut nu a însemnat decât o umilire de ultimă speță”, scrie în acel articol.