Acesta a anunţat, într-o conferinţă de presă, finalizarea unui proiect de investiţii în sectorul productiv, beneficiind de cofinanţare nerambursabilă în valoare de 17,18 milioane lei de la Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial ‘Creşterea Competitivităţii Economice’.
Proiectul s-a derulat în perioada martie 2011 – septembrie 2013 şi a avut o valoare totală de peste 43 milioane lei. Prin implementarea proiectului, care a însemnat achiziţia de echipamente tehnologice noi de prelucrare a aluminiului, capacitatea de producţie la aluminiu prelucrat ajuns la 120.000 tone.
‘Ne gândim să creştem producţia la 140.000 de tone aluminiu prelucrat pe an, anul viitor. Cu acest obiectiv (n.r. proiectul finalizat luna aceasta) practic am ajuns la 120.000 tone, din care aproximativ 50% sunt plăci şi 50 % sunt table şi benzi. Este vorba despre echipamente foarte moderne care au o capacitate de aproximativ 50.000 tone. Calitatea producţiei este excepţională. Tabla, produsele rezultate seamănă cu oglinda. Sunt produse cu destinaţie specială’, a spus Dobra. El a menţionat că noile tehnologii permit companiei reducerea costurilor, creşterea productivităţii, dar şi a gamei sortimentale, produsele fiind destinate industriei de radiatoare, refrigeratoare, aer condiţionat, auto. Plăcile, tablele şi benzile de aluminiu produse de Alro Slatina sunt exportate în cea mai mare parte în Germania, Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite, Israel, Extremul Orient.
Obiectivul companiei producătoare de aluminiu primar şi aluminiu prelucrat din Slatina este, potrivit managerului Gheorghe Dobra, să livreze mare parte din producţia de aluminiu prelucrat pentru industria aeronautică şi industria auto. ‘Aici este ţinta să devenim furnizor pentru industria aeronautică, pentru industria auto şi dacă acum am creat produse cu valoare adăugată mare, următoarea etapă este să creăm produse cu valoare adăugată foarte mare. O altă etapă pe care vrem să o dezvoltăm, o etapă calitativă. În România, în ciuda faptului că suntem un producător mare de aluminiu, producţia pe care o realizăm la aluminiu prelucrat, peste 90% este pentru export, deşi ne-ar fi convenit să livrăm în ţară. Sunt foarte puţini consumatori în ţară’, a indicat Dobra.
Cu noile echipamente puse în funcţiune la Alro Slatina lucrează lucrează 23 de persoane, pentru că gradul de automatizare este unul ridicat, la fel ca şi profitabilitatea. ‘Valoarea producţiei va fi de 150 milioane de dolari la o producţie
de 50.000 tone de aluminiu prelucrat’, a spus Dobra.
El a anunţat că Alro Slatina va continua investiţiile şi urmează să pună în aplicare un program destinat realizării de produse cu valoare adăugată foarte mare.
Dobra a mai anunţat că Alro va pune în funcţiune în această toamnă o linie de obţinere a aluminiu prin reciclare. Ca să ne asigurăm producţia de metal ne-am orientat şi investim în producţia de metal prin spre reciclarea deşeurilor şi vom pune în funcţiune în toamna aceasta o linie nouă cu o capacitate de 70.000 tone cu o primă etapă de 35,000 tone. Şi care este în stadiul final de a fi pusă în funcţiune’, a mai declarat Gheorghe Dobra.
El a menţionat că numărul clienţilor companiei pentru produsele din aluminiu prelucrat este de 300. În perspectivă, Alro doreşte să atragă în continuare fonduri europene, şi pe programe de eficienţă energetică, să crească şi să diversifice producţia. La SLatina, Alro are 2.500 de angajaţi.
SURSA: Agerpres